Zoeken

Ladies Circle Dendermonde wordt meter van kankeronderzoek

Ladies Circle Dendermonde

Ladies Circle Dendermonde schenkt 5.000 euro aan een kankerstudie van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Het geld zal gebruikt worden voor een onderzoek naar genetische afwijkingen bij terugkerende borstkanker. Daarmee vervult de club een laatste grote wens van haar overleden lid Freija De Bock.

Voorzitster Marijke Sablon en bestuursleden Els Van Esbroeck en Kristel Vandevoorde trokken onlangs naar het UZA om de cheque symbolisch te overhandigen aan Prof. dr. Peter van Dam, prof. dr. Wiebren Tjalma en dr. Omar Najim. Zij riepen Ladies Circle Dendermonde prompt uit tot meter van het onderzoek.

Eerbetoon aan overleden lid

Ladies Circle Dendermonde zamelt normaal gezien via allerlei acties. Met de jaarlijkse verkoop van rosé wijn en de organisatie van het jaarlijks Witches Ball haalt men geld op om lokale projecten een duwtje in de rug te geven. Op die regel maakt de organisatie nu voor een keer een uitzondering. Daar hebben de dames dan ook een bijzonder goede reden voor. Begin 2018 verloor de club immers een van haar leden. Freija De Bock overleed aan de gevolgen van borstkanker.

De 41-jarige kabinetmedewerkster van Theo Francken pende in haar laatste maanden een pakkend boek neer, The Cancer Survival Guide. Samen met Ladies Circle Dendermonde gaf ze het boek uit. Het ultieme doel is de opbrengst ervan te schenken aan een instituut dat zich inzet voor onderzoek naar de behandeling van borstkanker. Dit is trouwens nog altijd de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Vlak voor haar overlijden had Freija zelf aangegeven dat ze de winst het liefst naar UZA zag gaan, omdat ze er zelf lange tijd behandeld werd. Die wens komt nu uit.

Meer dan 1.000 exemplaren verkocht

Maar liefst 1.000 exemplaren werden gedrukt én verkocht. Goed voor een indrukwekkende opbrengst van 5.000 euro. Bovendien zou het onderzoek weleens baanbrekend kunnen zijn, want volgens het onderzoeksteam kan het mogelijk de aanleiding geven om de frequentie van borstkanker met uitzaaiingen te verminderen. De studie neemt ongeveer 220 patiënten op en wordt over ongeveer 24 maanden verspreid. Freija zelf is er niet meer. Maar haar wens wordt, dankzij alle lezers van haar boek wel werkelijkheid.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van