Search

Toneel met knipoogje naar het Ros Beiaard

Toneelgroep Gustaaf

Toneelgroep Gustaaf heeft met ‘’t Passeert’ een nieuw stuk klaar. “De titel verwijst naar de stoet die centraal staat in ons stuk”, zegt schrijver-regisseur Yves Heymans. “Een stoet die om de vier jaar in een stad ergens in Vlaanderen passeert. In ons toneelstuk is de hele stad zich aan het voorbereiden: van de majoretten tot de rederijkerskamers, van de ouders die een feestmaal bereiden voor hun kinderen tot de reuzendragers en de plaatselijke middenstand.”

Ros Beiaard hype

Yves Heymans geeft ruiterlijk toe een beetje mee te surfen “op de hype van het Ros Beiaard”. “Goh ja, de Ros Beiaardommegang van 2020 heeft ons wel aan het denken gezet”, zegt hij. “Maar we willen het niet hebben over de bekende legendes. Wel over de verhalen die je kunt rapen in de coulissen van zo’n stoet. De koppels die er ontstaan. Het belang van plaatselijke tradities en hoe die mee evolueren met hun tijd. En vooral: wat er allemaal is gebeurd sinds de vorige stoet is uitgegaan. Want ook daarop slaat de titel ’t Passeert. De stoet blijft misschien eeuwenlang dezelfde, maar intussen passeert het leven. En op een dag zijn we zelf gepasseerd.”

Unieke speellocatie

Yves Heymans: “Bij zo’n stoet horen uiteraard ook streekproducten – waarvan we er zelf trouwens eentje lanceren tijdens de voorstelling. En daarom spelen we in het gebouw van speculoosfabriek La Confiance op het Hoogveld. Je krijgt er een beetje het gevoel van het magazijn waar de stoet wordt voorbereid, en tegelijk benadrukken we de band met de streek. We mikken volop op herkenbaarheid voor Dendermondenaars én mensen van ver buiten onze stad.”

Het stuk ’t Passeert wordt opgevoerd op 15,16, 22 en 23 november.

Update: omdat alle voorstellingen zijn uitverkocht, werd een extra opvoering op zondag 17 november aangekondigd.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van