68 sluikstorters rond glasbollen betrapt dankzij camera’s

sluikstorters betrapt

Bijna 100 geïdentificeerde sluikstorten waarvan 68 op basis van cameraherkenning, dat is het resultaat van anderhalf jaar operationele dienstverlening met verplaatsbare camera’s door de handhavingscel van Verko. De nauwe samenwerking tussen de intercommunale en haar aangesloten gemeenten met bijhorende politiezones resulteert in een strengere aanpak van sluikstort.

Vandaag start de jaarlijkse Handhavingsweek. Met dit initiatief vraagt organisator Mooimakers in samenwerking met de lokale besturen verhoogde aandacht voor zwerfvuil en sluikstort. Sinds de komst van verplaatsbare camera’s op sluikstortgevoelige locaties in het werkingsgebied van Verko is er ondertussen permanente aandacht voor deze problematiek.

Het voorbije anderhalf jaar voerde de handhavingscel van Verko 400 sluikstortcontroles uit. Het ging om controles op afval dat Verko zelf aantrof rond de glasbollen of dat door de gemeenten, op basis van klachten van alerte buurtbewoners of wandelaars, werd gelabeld als sluikstort. In de strijd tegen sluikstort beschikt Verko al bijna anderhalf jaar over 10 verplaatsbare camera’s die de intercommunale inzet op glasbollocaties of andere sluikstortgevoelige plaatsen. Voorzitter van Verko, Dirk Abbeloos: “Deze werkwijze maakt de pakkans duidelijk groter. Met behulp van de verplaatsbare camera’s hebben we in onze aangesloten gemeenten 68 sluikstorters kunnen identificeren op onze glasbollocaties.”

Afvalintercommunale Verko doet al jaren via sensibiliseringsacties inspanningen om de vastgestelde hoeveelheid sluikstort, ook al volgde die een dalende trend, nog meer naar beneden te halen en met de uitbreiding van het luik handhaving kan Verko in de dienstverlening nog een stap verder gaan. Peter De Leeuw, directeur Verko: “Een kleine, maar helaas hardnekkige groep burgers blijft zondigen tegen sluikstort. Door hen te identificeren kunnen de bevoegde instanties een sanctie treffen en zullen sluikstorters hopelijk beter beseffen en financieel voelen wat de gevolgen zijn van afval zomaar te dumpen.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Vicaris valt 2 keer in de prijzen

De Dendermondse brouwerij Dilewyns werd vorige maand tijdens de Belgian Beer Awards bekroond met liefst 2 prijzen. “We behaalden de gouden medaille

Volkskunstgroep Reynout viert 75 jaar

Precies 75 jaar geleden beslisten enkele enthousiaste jongeren ook in Dendermonde een volkskunstgroep op te richten. Enkele maanden later werd Reynout boven