Zoek

‘Zwarte Kappen’ onder de kerstboom

jan pauwels

Met ‘Zwarte Kappen’ schreef Dendermondenaar Jan Pauwels (45) een tweede historische roman. Zwarte kappen verwijst naar de broeders Alexianen uit Gent. In de twee verweven echt gebeurde verhalen geeft Pauwels ook opnieuw een rol aan zijn thuisstad Dendermonde.

Jan Pauwels doctoreerde als germanist en is verbonden aan de Koninklijke Belgische Bibliotheek. Voor zijn debuutroman “Gekroonde hoofden” deed Pauwels enorm veel opzoekingswerk en snel bleek dat hij genoeg data had om aan het werk te gaan voor een tweede roman.

Daar waar ‘Gekroonde hoofden’ bijna volledig in Dendermonde speelde, krijgt de Ros Beiaardstad nu eerder een bijrol. Opnieuw trekken de Gentse bisschop Antoon Triest en zijn rechterhand Cornelis Ooms ten strijde tegen de zedenverwildering. Zij onderzoeken twee merkwaardige zaken in Gent en Brugge tussen 1627 en 1640, een periode waarin de pest onze regionen teisterde. Als overste van de Alexianen in Gent houdt pater Van Belle zich niet uitsluitend bezig met het begraven van doden en verzorgen van krankzinnigen. Hij gaat zich te buiten aan financiële, alcoholische, seksuele en criminele excessen in de onderbuik van de samenleving. De hoofdstukken over Brugge en Gent wisselen elkaar af en lopen uiteindelijk in elkaar over.

Pauwels heeft de smaak te pakken en is ondertussen aan een derde roman bezig. In dat derde boek besteedt hij opnieuw aandacht aan een Dendermonds schandaal dat zich nu evenwel buiten de christelijke wereld afspeelt in de Hollandse Periode.

‘Zwarte kappen’, ideaal als cadeautje onder de kerstboom, is uitgegeven bij Standaard Uitgeverij, telt 384 pagina’s en is te koop voor 23,50 euro.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van