Fietsersbond argumenteert waarom schuinparkeren op Oude Vest best nu al verdwijnt

dakparking bibliotheek dendermonde

Fietsersbond vraagt het stadsbestuur om het schuinparkeren op de Oude Vest nu al op te heffen. “Er zijn genoeg parkeerplaatsen in de buurt. En het is veel veiliger voor de fietser”, aldus Fietsersbond Dendermonde.

“Op de gemeenteraad van 10 november stelde het stadsbestuur een oplossing voor om de leegstand van de openbare parkings zoals deze van de Mechelse Poort en de bibliotheek op te lossen. Een systeem van goedkope abonnementen zou langparkeerders moeten aanzetten om de lege parkings te gebruiken”, meldt Pier Tielens namens Fietsersbond Dendermonde.

“Volgens ons is dat een foute strategie voor langparkeerders. Een parkeerabonnement voor een jaar van minder dan 1 euro per dag is immers veel goedkoper dan de aankoop van een eigen parkeerplaats of garage. De investerings- en beheerskosten zijn bijna volledig voor de stadsbegroting.”

“Als daar op termijn nog eens 130 ondergrondse parkeerplaatsen bijkomen op de site van Uplace midden de Oude Vest zal het stadsbestuur zo’n 5.000.000 euro in parkeerplaatsen hebben geïnvesteerd. Bovendien bedragen de jaarlijkse beheerskosten tienduizenden euro’s waarbij de kosten momenteel een stuk hoger zijn dan de opbrengsten. Dat betekent draaien met verlies.”

“Veiligheid en comfort fietser verhogen”

Pier Tielens: “Eén van de maatregelen om de leegstand van de parking Mechelse Poort op te lossen en meteen ook de veiligheid en het comfort van de fietser te verhogen, is volgens ons het opheffen van het schuin- en haaksparkeren op de Oude Vest. Het achteruit rijden bij deze vorm van parkeren geeft vele fietsers een beangstigend en onveilig gevoel. Elke fietser rijdt met de handen op de remmen over het Vestje. Deze straat in het hart van onze stad mijd je met fietsende kinderen.”

“We hebben geteld en gerekend. Met een herschikking van schuin naar parkeren in de lengte zullen er ongeveer 95 bovengrondse parkeerplaatsen minder zijn. Maar die parkeerders vinden dan wel plek op de parking Mechelse Poort en zover stappen is het ook niet van daar naar de winkels een beetje verder? Een aangenamer, rustiger Oude Vest zonder schuin parkeren zal meer shoppende fietsers aantrekken die wel tot vlak voor de winkels kunnen rijden. In andere steden is al aangetoond dat een autoluwere winkelomgeving met meer fietsers voor een grotere omzet zorgen.”

“Bij de geplande heraanleg van de Oude Vest naar een aangename, rustige wandel- en woonomgeving kan dit centrumgebied dan verder autoluw worden gemaakt. Flaneren en fietsen krijgen alle ruimte. Het bovengronds parkeren kan er dan helemaal verdwijnen. Maar waarom nog eens minstens drie jaar wachten als het schuin- en haaksparkeren nu al kunnen verdwijnen?
Een kleine ingreep zoals het invoeren van het parkeren in de lengte kost ook niets behalve enkele potten verf. Het zou de fietsveiligheid verbeteren en verhelpen aan de leegstand van de openbare parking Mechelse Poort. Zou dit geen mooi voorbeeld zijn van een toekomstgericht mobiliteitsbeleid met meer aandacht voor verkeersveiligheid en leefbaarheid in de Dendermondse binnenstad?”

Foto: De parking op het dak van de bibliotheek op 7 december om 11 uur.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement