Zoek

’t Klein Muziekske viert 50ste verjaardag met Koninklijke titel

De Dendermondenaars die nog nooit hebben gehoord van ’t Klein Muziekske steken nu hun hand op. Veel zullen dat er niet zijn! Het plezantste muziekgezelschap van Dendermonde viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag en mag zich voortaan officieel ‘koninklijk’ noemen.

Hoe en wanneer is ’t Klein Muziekske ontstaan?
Patrick Meulebroek: “Het idee om met enkele muzikanten naar het voetbal te gaan, zoals voor de oorlog, toen er ook een fanfare bestond van KAVD onder leiding van Gustje Mestdag, en daar de ploeg te steunen was al geruime tijd in bespreking bij supportersclub ‘Dender en Schelde’ in café Antikens op de Oude Vest. In april 1971 werd dan beslist om de voetbalmatch KAVD – Sint-Gillis-Waas bij te wonen. Het werd geen sportief hoogtepunt, maar de muziek en de ambiance was verzekerd. We zijn toen gestart met vijf muzikanten en al snel kwamen andere muzikanten zich aansluiten. Victor Van Damme – gekend als tsing–boem – was onze grote trom slager en zo kreeg het muziekske van den AVD de naam tsjing boem. De optredens bleven niet uit en zo evolueerden we al snel tot een klein muziekske.”

Wat is het geheim om een muziekvereniging zolang succesvol samen te houden?
Wim Van Damme: “‘t Klein Muziekske is altijd al een vriendenkring geweest en de instrumenten en de liefde voor muziek gingen van vader op zonen telkens aangevuld met vrienden die ook graag muziek maakten. Muziek werd ons als het ware met de paplepel ingegeven. Kameraadschap, muziek en plezier brengen onder de mensen zijn de drie pijlers waar ‘t Klein Muziekske op gebouwd is. Er was ook nooit een officieel bestuur.”

Wat waren de hoogtepunten van voorbije vijf decennia?
Pierre Van Damme: “We zijn een tijd lang ook het huisorkest van Eendracht Aalst geweest. De persprijs die we in 1993 ontvingen was zeker ook een hoogtepunt. Ook het optreden op de terrasjesavonden op de Grote Markt in augustus als start van Dendermonde kermis is een hoogtepunt. Net als de vele dagreizen die we met onze supporters maakten en die later zelfs uitgegroeid zijn tot heuse weekends in Oostende en Houffallize. Dit zijn maar enkele hoogtepunten, maar er waren er nog veel meer.”

Waarom zijn jullie een graag geziene gast in de regio?
Wim Van Damme: “De spontaniteit, de vriendschap en het plezier dat we brengen en uitstralen. Een reactie die we meermaals krijgen van mensen is dat ze alleen al van ons te horen en bezig te zien de goesting geeft om te beginnen dansen en meezingen. We hebben zelf uiteraard ook plezier in muziek maken. Het is een groot stuk van ons leven.”

Was het moeilijk om de titel koninklijk te bemachtigen?
Patrick Meulebroek: “Er werd een lijvig dossier opgesteld en na grondig onderzoek door de officiële instanties en adviezen kregen we een schrijven van het Koninklijk Paleis dat we vanaf 15 januari 2021 de titel ‘Koninklijk’ mogen dragen. De provincie zal de titel officieel overhandigen zodra dat weer mogelijk is.”

Op welke manier willen jullie de titel uitdragen?
Pierre Van Damme: “We wilden er dit jaar een groot feestjaar van maken, maar door corona hebben we spijtig genoeg heel wat geplande activiteiten moeten verplaatsen of wijzigen. We zullen deze titel trouwens uitdragen zoals we dat vroeger deden zonder titel: blijven wie we zijn, maar toch met de fierheid dat we dit bereikt hebben dankzij de mensen die er nu bij zijn, maar ook al de anderen die ons zijn voorgegaan.”

Wat zou het ’t Klein Muziekske op muzikaal vlak nog graag willen realiseren ?
Wim Van Damme: “We hebben al zoveel mogen beleven en meemaken. Onze enige wens is dat we samen met de vrienden nog vele jaren muziek mogen brengen. Dat we bij vele mensen wanneer ze ons zien en horen plezier en een glimlach mogen brengen en ze zo de dagelijkse sleur eens kunnen vergeten.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van