Zoek

“Wij kunstenaars zijn milieubewust”


Martin Claessens, Staf Vinck en Dirk Van den Nest zorgden voor de blikvanger van de Groene Dender.

Jarenlang was de Gedempte Dender een doorn in het oog van buurtbewoners en voorbijgangers. De vaak stoffige en soms dan weer modderige parkeervlakte wordt nu als Groene Dender een groene oase in de stad. Drie Dendermondse kunstenaars gaven dit kleine stadspark recent alvast een blikvanger. Hun Walvisstaart houdt de belofte in van een speels park met veel natuurlijke elementen. De groene ontmoetingsplaats Groene Dender kwam trouwens tot stand via participatie van de Dendermondenaars.

Oorspronkelijk was het de bedoeling de Groene Dender klaar te hebben tegen de Ros Beiaardommegang van 2020. Corona hield ons Peirt op stal, maar gaf ontwerpers en uitvoerders wel extra tijd. De grote structurele omvorming van een deel van de Gedempte Dender ligt nu achter de rug en in de loop van dit jaar volgt de verdere afwerking. Deze maand worden de open zones ingezaaid met een bloemenmengsel en verder voorziet men alvast een aantal zitbanken, een picknicktafel, speel- en ligweide en een insectenhotel. Voor de blikvanger zorgden de kunstenaars Staf Vinck, Dirk Van den Nest en Martin Claessens.

“Dit kunstwerk belicht het afvalprobleem in onze maatschappij”

Vanuit het participatietraject kwam de vraag naar een blikvanger die een verwijzing maakt naar de walvis. Een moeilijke opdracht?
Staf Vinck: “Een dankbare opdracht. Iedereen kent het verhaal van de walvis, een element uit de Dendermondse folklore. Toen men in Brugge uitpakte met een walvis vervaardigd uit plasticafval uit de zee, hadden ook wij onze grondstof. In tegenstelling tot Brugge werkten wij met afval uit de eigen stad. De walvis is volledig vervaardigd uit gerecycleerde materialen, de metalenstructuur bestaat uit gerecupereerd staal, de bekleding uit petflessen.”

Het werd een monumentaal kunstwerk, tien meter hoog en acht meter breed. Een herkenningspunt?
Martin Claessens: “In dit kunstwerk duikt de walvis onder, zoekend naar een opening tussen de Gedempte Dender en de Schelde. We zorgden er ook voor dat de staart ‘s avonds verlicht is. Het licht geeft door de petflessen heen een uniek effect. Ook de zon zorgt voor dat effect. In de staart verwerkten we de kleuren uit het logo dat werd gemaakt voor de Ros Beiaardommegang van 2020, die intussen verschoven is naar 2022.”

De Walvisstaart is gemaakt van ingezameld plastic, 10.000 petflessen zijn erin verwerkt. Kunst als aanklacht tegen de milieuverloedering?
Dirk Van den Nest: “Als glaskunstenaar speelt Martin graag met het licht. Maar als kunstenaars zijn we alle drie milieubewust. We willen met de Walvisstaart het plasticprobleem in onze waterlopen benadrukken. Dender en Schelde ontsnappen er niet aan. Letterlijk en figuurlijk belicht dit kunstwerk het afvalprobleem in onze maatschappij.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van