Zoek

Fruitbomen en schaaktafels via burgerbudget

Vier burgers krijgen geld uit het burgerbudget om hun ideeën te verwezenlijken. De projecten om overal in de stad fruitbomen te planten en schaaktafels te plaatsen krijgen de meeste centen. Dit jaar dienden 26 Dendermondenaars hun ideeën in voor het burgerbudget dat het stadsbestuur ter beschikking stelt.

Terwijl Liesbeth Van Damme als winnaar van vorig jaar haar ‘Troittoir Tomate’ in de Emmanuel Hielstraat realiseerde, bekroonde het stadsbestuur dit jaar opnieuw vier burgers met een deel van het burgerbudget. “Vier van de ideeën werden uiteindelijk weerhouden op basis van het algemeen belang voor onze stad. Vooral de eigen inbreng van de indieners gaf de doorslag bij de beoordeling”, weet schepen Leen Dierick.

Uiteindelijk kreeg het project ‘Fruit je stad’ van Johan Craemers 6.000 euro. “Op verschillende openbare plaatsen in de stad fruitbomen of -struiken planten, voornamelijk op verloren ruimtes”, zegt de initiatiefnemer. “Publieke fruitbomen brengen ongetwijfeld mensen samen. Het fruit is vrij te plukken, en brengt zo mensen samen op het openbare domein. Inwoners die zelf geen tuin hebben, krijgen een beetje tuin in de stad. Daarmee is het initiatief zeker ook sociaal.”

Kristof Brys krijgt 5.000 euro voor zijn voorstel om op verschillende locaties in de stad schaaktafels te plaatsen in openlucht. “Een aantal weerbestendige buitenschaaktafels plaatsen met zitplaatsen in parken en op kleine pleinen, ook aangepast voor rolstoelgebruikers”, ziet Kristof als lid van Schaakclub ’t Ros zijn idee als een belangrijke bijdrage om het sociaal contact te bevorderen, om mensen te ontmoeten, zowel jong als oud, wars van culturele of sociale achtergronden.” De eerste schaaktafels komen op de Groene Dender en op het pleintje in de Franz Courtensstraat.

Ook Chantal De Laet krijgt financiële steun. De yogadocent in de dienstencentra wil graag een yogapad aanleggen op een twintigtal plaatsen in de natuur, waar mensen aan de hand van een infobord yogaoefeningen kunnen doen. Chantal kan alvast rekenen op 500 euro. Het vierde project dat met 550 euro een deel krijgt uit de burgerbudget, is dat van Lies Knapen. “We willen dat de stad een omgeving wordt waarin menstruatie geen taboe meer is, waar alle burgers vlot toegang hebben tot menstruatiemateriaal. Een aantal inzamelboxen samen met promotie- en sensibiliseringsmateriaal kunnen helpen.”

De stadsdiensten gaan nu samen met de winnaars aan de slag om de praktische uitwerking van de ideeën te bespreken. Alle projecten moeten binnen de twee jaar worden uitgevoerd.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van