Search

Oud-gemeentehuis krijgt nieuwe bestemming

Midden de zomervakantie werd vzw Oud-Gemeentehuis opgericht. Van het vroegere gemeentehuis het “Huis van de socio-culturele verenigingen van Sint-Gillis” maken is het grote streefdoel van de nieuwe vereniging. Samen met Dieter Mannaert overhaalde voorzitter Luc Michiels het Dendermonds bestuurscollege ondertussen tot de principiële belofte het gebouw in erfpacht te geven aan de vzw Oud-Gemeentehuis. Een architect tekende ook reeds de plannen voor de verbouwing binnen het gebouw.

Al zo’n vijftig jaar wordt het oud-gemeentehuis niet meer gebruikt waarvoor het in 1883 oorspronkelijk werd opgetrokken. Het gemeentehuis onderging in 1971 nog een grote uitbreiding maar na de “kleine fusie” met Dendermonde verloor het gemeentehuis vanaf 1972 zijn status en functie. Het gemeentehuis werd voor de nieuwe generaties het oud-gemeentehuis.

Weinigen weten dat enkele grote ruimten van het gebouw vandaag gebruikt worden door plaatselijke verenigingen. Heemkring Marcel Bovyn bijvoorbeeld gebruikt het oud-gemeentehuis als uitvalsbasis. Als lid van de heemkring kent Luc Michiels de geschiedenis van het gebouw. En hij kent ook de mogelijkheden. “Het oud-gemeentehuis is van onschatbare waarde voor het socio-culturele leven van Sint-Gillis. We willen het opengooien voor elke vereniging die sociaal of cultureel actief is. Zij moeten er een thuis vinden…” Als voorzitter van vzw Oud-Gemeentehuis is Luc Michiels ervan overtuigd dat die doelstelling gerealiseerd kan worden. Ondertussen traden al zes verenigingen toe tot de vzw.

“Het oud-gemeentehuis krijgt na vijftig jaar (gedeeltelijke) leegstand eindelijk de invulling die het al heel lang had moeten krijgen. Veel verenigingen zijn op zoek naar een permanente thuis”, benadrukt de voorzitter van vzw Oud-Gemeentehuis. De infrastructuur van het gebouw moet gerenoveerd en aangepast aan de hedendaagse noden en normen. De zoektocht naar financiële middelen is begonnen.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van