Zoek

Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel voor het eerst in de clinch in Grembergse polders

Op tweede kerstdag wordt in Grembergen voor de tweede maal de Ambiancecross gereden. De cross op zondag 26 december is een onderdeel van de UCI Wereldbeker Veldrijden. Vorig jaar versloeg een supersterke Wout Van Aert in de doorweekte polders wereldkampioen Mathieu Van der Poel. Toen streden de toprenners zonder publiek, nu verwacht organisator Jurgen Mettepenningen duizenden wielerfans langs het attractief, uitdagend en gevarieerd parcours. De Ambiancecross wordt ook dit jaar live op Sporza gebracht.

Voor de eerste edities van de Ambiancecross streek organisator Jurgen Mettepenningen neer in het domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Na drie jaar bleek het terrein daar niet langer gratis beschikbaar en ging Mettepenningen noodgedwongen op zoek naar een andere locatie. “Ik speelde al langer met het idee om in Grembergen een cross te organiseren. Door de nieuwe omstandigheden kwam vorig jaar alles in een stroomversnelling terecht”, kijkt de manager van Het team Pauwels Sauzen – Bingoal tevreden terug op de beslissing om naar Dendermonde te verhuizen.

“De samenwerking met het stadsbestuur was voortreffelijk. In Dendermonde kreeg ik een terrein van 75.000 vierkante meter ter beschikking. Daarop konden we een attractief, uitdagend, zeer gevarieerd en bovendien heel overzichtelijk parcours uittekenen. Dat parcours sprak de renners aan en blijft dus nagenoeg ongewijzigd”, belooft de organisator die eerder met zijn Bollekescross in Hamme-Zogge een topcross op poten zette.

Jurgen Mettepenningen hoopt trouwens dat zijn cross dit jaar gespaard blijft van extreme coronamaatregelen. Vorig jaar moest de Ambiancecross het immers doen zonder publiek. De cross wordt nu verreden op tweede kerstdag, jarenlang de vaste datum voor de cross in Zolder. Aangezien die veldrit nu geen wereldbekercross meer is, verliezen zij het voorrecht voor de zondag. De eerste editie van de Ambiancecross in Dendermonde zorgde bovendien voor een kijkcijferrecord. Meer dan 1 miljoen kijkers volgden de esbattementen van de toprenners.

Wout Van Aert won vorig jaar het modderduel van Mathieu Van der Poel. Beide tenoren zullen in Dendermonde voor het eerst dit seizoen opnieuw met elkaar in de clinch gaan. Maar ook Toon Aerts, Eli Iserbyt en andere Pidcocks zijn van de partij. Bij de vrouwen won Lucinda Brand vorig jaar. Misschien kan ene Blanka Kata Vas of Clara Honsinger de Nederlandse hegemonie bij de vrouwen breken. In de Ambiancecross gaan de mannen junioren van start om 9.45 uur, de vrouwen junioren om 10.45 uur. De beloften mannen zijn om 11.55 aan de beurt. De vrouwen elite starten om 13.40 uur, de mannen elite om 15.05 uur.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van