Search

Karnavalkomitee Wieze ontvangt Cultuurprijs 2021

In 2021 stelden verenigingen zich kandidaat voor de Cultuurprijs en vroegen ze medailles aan voor hun verdienstelijke leden. Het coronavirus gooide echter roet in het eten, waardoor een fysieke uitreiking opnieuw niet mogelijk was.

“Gelukkig hebben wij een zeer creatieve cultuurdienst die een digitale uitreiking organiseerde om zo toch de Cultuurprijs te overhandigen”, vertelt schepen van cultuur Maria Van Keer. “Burgemeester Jan Vanderstraeten en ik hadden een gesprek met de winnaar, wat in een mooie opname gegoten werd door de technici van CC De Biekorf. Op vrijdag 11 maart werd dat filmpje als primeur door de winnaar verspreid. Vanaf dan is het te zien op de gemeentelijke website en Facebookpagina.”

2 kandidaten voor Lebbeekse Cultuurprijs

Voor de Cultuurprijs waren er twee kandidaten: Neos Lebbeke en Karnavalkomitee Wieze. Neos zette zich in de afgelopen coronaperiode in om hun leden te blijven bereiken, informeren en actief te houden. Zo organiseerden zij niet minder dan vijf Zomerzoektochten en namen ze deel aan de Provinciale Sint-Maartenzoektocht.

Het Karnavalkomitee Wieze heeft een groot aandeel in de heropbouw van het sociale leven in Wieze na corona. Als gangmakers van tal van organisaties waaronder ‘Meelestrautkeirremis’ en ‘WiezeWiest’ kon de erkenning niet uitblijven. En die erkenning ontvangen ze nu in de vorm van de cultuurprijs.

Het Karnavalkomitee tijdens corona

Toen corona het leven lam legde, organiseerde het Komitee een barbecue waarvan de opbrengt groot genoeg was om aan iedere vaste carnavalsgroep 1000 euro te schenken.

Ook Radio Andries stamt uit die tijd! Een radiozender waarmee zij drie volle dagen online gingen. Het succes van dat radiostation bleek zo groot, dat zij besloten het jaarlijks te laten weerkeren gedurende elf dagen, nu via FM-frequentie.

Ten slotte onthulden zij in september 2021 aan de Zot van Wies, in het door hen vernieuwde Andriespark, het beeld “Ne lach en een traun” waarmee zij alle overleden carnavalisten herdenken.
Een prachtig symbool van vriendschap onder de carnavalisten.

Om bovenstaande redenen was de jury bestaande uit vrijwilligers van de Cultuurraad en het Open Cultuurplatform ervan overtuigd dat het Karnavalkomitee zich ten volle inzet voor het Lebbeekse culturele leven en met al hun verwezenlijkingen Wieze op de kaart zet. Zij kozen dan ook voor het Karnavalkomitee Wieze als de winnaar van de Cultuurprijs 2021.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van