Search

Pijnder Jens Leybaert leeft al enkele maanden in Ros Beiaardmodus

Zijn grootooms Emiel, Albert, Jozef en Luc bereden als Vier Heemskinderen in 1958 het Ros Beiaard, zijn vader Dany droeg in 2010 het fiere Peirt en hij zal dat op 29 mei opnieuw doen. In de ploeg pijnders die het Ros die dag in triomf door de straten van feestvierend Dendermonde zal voeren, is nu ook plaats voor Jens Leybaert. Voor de familie Leybaert hoort Ros Beiaard duidelijk tot de identiteit.

Jens Leybaert (30) weet dat zijn familie al langer met grote verwachtingen uitkijkt naar de Ros Beiaardommegang van 29 mei. Jens en vader Dany zullen dan samen het paard dragen. “Ook oom Erwin, de broer van mijn vader, zit dan in dezelfde ploeg zodat een kwart van de pijnders op dat moment ‘Leybaert’ op de identiteitskaart hebben staan. Dat wordt een onvergetelijk moment”, weet Jens.

Ros Beiaard en de reuzen zitten Jens in het bloed. Zowel in de jaarlijkse Katuit als in de tienjaarlijkse Ros Beiaardommegang fungeerde hij van kleins af aan achtereenvolgens als trommelaar, fakkeldrager en tenslotte buskruitschutter. “En geduld loont. Ik behoor nu tot de Gilde der Vrije Pijnders die tijdens de ommegang met drie ploegen van twaalf ’t Peirt door de stad dragen. Als Dendermondenaar is na het statuut van Heemskind, dat van pijnder het hoogste goed. Dat merk ik zowel in mijn vrije tijd als op de werkvloer.”

Als zoon van een pijnder wordt men pijnder door geboorte, maar ook wie niet in de juiste wieg terecht kwam kan het statuut verwerven. De Wildemansloop biedt voor alle Dendermondse jongens de oplossing. “In mijn geval moest het dus niet, maar ik wou absoluut de Wildemansloop meemaken. In 2019 mocht ik als Wildeman, bestreken met pek en veren, door de straten lopen en de zware proeven doen. Bejubeld door bijna vierduizend enthousiastelingen werd die dag op de Grote Markt een geweldig feest.”

Ondertussen is Jens Leybaert met zijn gildebroeders gestart met de oefeningen die hen op 29 mei moeten toelaten het ruim duizend kilogram wegende Ros Beiaard met de Heemskinderen te dragen. “Elk van de twaalf pijnders onder het paard moet dus 85 kilogram dragen en soms omhoog steken. Tijdens de repetities, voorlopig nog met een houten geraamte, worden vooral de bovenbenen en de schouders zwaar belast. Het komt voor een groot stuk op coördinatie aan”, weet Jens.

Jens leeft sinds enkele maanden in Ros Beiaardmodus. Hij wil deel uitmaken van de mooiste Ros Beiaardommegang ooit. Nog mooier dan die van 1990 die beschouwd wordt als dé droomeditie. Tot volgend jaar leeft hij in de euforie die hij kan delen met echtgenote Yasmine, al enkele keren muzikante in de Ros Beiaardharmonie was en met de kinderen Lena en de tweeling Lars en Liam. Jens droomt er nu al van om in 2040 samen met zijn twee zonen het Ros te mogen dragen.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van