Zoek

Dendermonde in de bres voor vluchtelingen uit Oekraïne

Hieronder lees je integraal de mededeling van het lokaal bestuur Dendermonde naar aanleiding van de menselijke crisis die het gevolg is van de oorlog in Oekraïne.

Het lokaal bestuur krijgt steeds meer zicht op de grote uitdagingen die voortvloeien uit de Oekraïense vluchtelingencrisis. De eerste Oekraïense vluchtelingen verblijven al in onze stad. De meesten worden opgevangen door Oekraïense familieleden, vrienden of kennissen die al langer in onze stad wonen. Dankzij samenwerking met verschillende partners stelt Dendermonde nu ook 25 structurele opvangplaatsen open voor vluchtelingen uit Oekraïne. De komende dagen verwachten we de eerste toewijzingen uit Brussel.

Structurele opvanglocaties

In het Justitiehuis aan de Leopoldlaan 55 wordt een collectieve opvang georganiseerd voor nieuwkomers uit Oekraïne. Twee polyvalente zalen werden er ingericht tot een eetzaal en slaapzaal met voldoende sanitair. In totaal zijn er 20 slaapplaatsen beschikbaar, met de mogelijkheid om nog extra slaapplaatsen te creëren voor kinderen. Dit is mee mogelijk dankzij de inzet en medewerking van verschillende partners. Zo zorgde het Justitiehuis voor de huiselijke inrichting van de verschillende ruimte. De Tondeldoos en Óscar Romerocollege VZW zorgden voor materiaal, zoals bedden, matrassen, dekens … Tarkett installeerde 100 vierkante meter kunstgras op de parking zodat deze als tuin kan fungeren. Op deze locatie kunnen de vluchtelingen in eerste instantie tot rust komen, om daarna gekoppeld te worden aan gastgezinnen voor hun verder verblijf.

Daarnaast worden ook nog twee doorgangswoningen van het Sociaal Huis in de Kapittelstraat opengesteld, goed voor vijf bijkomende opvangplaatsen. De stad bekijkt intussen ook nog andere locaties, zoals leegstaande panden.

Particuliere opvangmogelijkheden: #plekvrij

Er werd vanuit de federale overheid een oproep gelanceerd om beschikbare woningen door te geven via #plekvrij. Heb jij thuis een plek vrij voor tijdelijke opvang en onderdak van Oekraïners op de vlucht? Of heb je een leegstaande vakantiewoning of appartement? Stel je kandidaat. Stuur een mail naar oekraine@dendermonde.be met vermelding van het adres, aantal slaapplaatsen, telefoonnummer en e-mailadres.

De stad verspreidt deze oproep sinds 1 maart. Er kwamen sindsdien al een 100-tal solidaire reacties binnen. Heel wat inwoners stelden zich kandidaat om opvang te voorzien, maar blijven voorlopig met een aantal praktische vragen zitten. Daarom vindt een infomoment plaats op donderdag 17 maart om 20 uur in zaal ´t Sestich van de bib (Kerkstraat 111). Deze infoavond is bedoeld voor wie zich al opgaf als gastgezin én voor inwoners die erover nadenken en eerst wat meer info willen. Om het aantal aanwezigen te kunnen inschatten, vragen we om vooraf in te schrijven via oekraine@dendermonde.be.

Interessante links voor kandidaat-gastgezinnen:

Bekijk veelgestelde vragen over #plekvrij
10 tips voor gastgezinnen
Een visueel overzicht van een aantal basiswoorden en nuttige uitdrukkingen om te kunnen communiceren met de Oekraïense vluchteling

Samenwerking tussen Lebbeke, Buggenhout en Dendermonde

Lebbeke, Buggenhout en Dendermonde slaan de handen in elkaar om de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne te organiseren. Een intergemeentelijke taskforce zal regelmatig samenkomen om alle initiatieven te coördineren. In deze taksforce zijn verschillende partners vertegenwoordigd, zoals Agentschap Integratie en Inburgering, verschillende onderwijsnetten, lokale politie, medewerkers van de lokale besturen … Ook de infoavond voor kandidaat-gastgezinnen wordt gezamenlijk georganiseerd.

Voorlopig geen algemene inzamelactie van materiaal

We merken dat veel helpende handen graag meubels, kleuren, huisraad, hygiënische benodigdheden, … willen doneren voor oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment wordt er door lokaal bestuur Dendermonde geen algemene inzamelactie georganiseerd, dit om verscheidene redenen. Voor de materiële kant van opvang en opvolging van oorlogsslachtoffers uit Oekraïne gaan wij een specifieke samenwerking aan met De Tondeldoos en De Kringloopwinkel Verko. Deze organisaties kunnen ons zeer gericht verder helpen. Wij vragen om hen niet te overladen met materiaal, omdat er onvoldoende stockruimte is.

Oekraïne-pagina op dendermonde.be

Alle info over Oekraïne zal gebundeld worden op de website van Stad Dendermonde op een aparte pagina: www.dendermonde.be/oekraine. Op die pagina staat ook de link naar de infopagina van de federale overheid (www.info-ukraine.be) en de gegevens van het algemeen infonummer van de federale overheid waar burgers met vragen ook terechtkunnen.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van