Search

Atelier Batselier opent nieuwe zaak aan de Heirbaan

Investeren, innoveren en groeien in crisistijden. Keurslager Bart Batselier gaat de uitdaging aan. Op 1 april opende hij met Atelier Batselier een gloednieuwe winkel aan de Heirbaan in Dendermonde. Een totaalconcept dat elke mogelijke klant moet aanspreken, noemt hij het zelf. Met uiteraard vers vlees en veel huisgemaakte charcuterie en salades, traiteurgerechten. Maar ook warme en koude take-away en de mogelijkheid om snel ter plaatse iets te eten. Sleutelwoorden: nog meer kwaliteit, de service van een kleine zelfstandige én ruime openingsuren van 7 tot 20 uur.

Terwijl sommige ondernemers op de rem gaan staan en afwachten hoe de economie evolueert middenin de Oekraïne-crisis en stijgende voedselprijzen, torenhoge energieprijzen en na twee jaar Covid-ellende, kiest Batselier resoluut voor de toekomst. Zijn nieuwe zaak is met een winkeloppervlakte van 200m² ruim vier keer zo groot als de vertrouwde winkel in de Hemelstraat. Het atelier is 800m², het magazijn 200m². De onderneming voldoet aan veel meer dan alle vereisten op het vlak van hygiëne en voedselveiligheid. Er zijn verschillende units voor koude en warme keuken, vleesbereidingen etc.

Atelier Batselier straalt warme klasse uit

Samen met zijn team van 12 medewerkers (verkoopsters, slagers en een kok) zal Bart vanaf volgende maand oude en nieuwe klanten bedienen op de Heirbaan. De winkel in Sint-Gillis-Dendermonde sluit, die in Grembergen draait gewoon verder. “Onze winkels doen het uitstekend, maar op onze lauweren rusten, is geen optie. Stilstaan is achteruit gaan. Je moet zelf de toekomst maken.”

De slagerij is al decennia lang een begrip in Sint-Gillis-Dendermonde en daarbuiten. De winkel in de Hemelstraat was een vaste waarde sinds 1986. Eind 2016 kwam er ook een vestiging in Grootzand in Grembergen, gerund door Barts broer Tom. “De slagerstraditie zelf gaat zelfs terug tot mijn betovergrootvader”, aldus Bart Batselier.

Salades, traiteurgerecht en charcuterie in eigen huis klaargemaakt

Atelier Batselier staat niet alleen bekend om zijn uitgebreid aanbod aan kwaliteitsvol vlees – gedeeltelijk ook uit eigen stal en een ruim assortiment huisbereide charcuterie, maar ook om zijn wildproducten. Ook zo lokaal mogelijk werken is een aandachtspunt. Waar dat kan, kiest Atelier Batselier voor korte keten. Of nog beter: voor huisbereid. 80% van de salades en traiteurgerechten, maar ook 60% van de charcuterie wordt in eigen huis klaargemaakt. Dat gaat van verschillende soorten salami, natuurham, rauwe ham & kookworsten tot patés enz. Batseliers kopvlees en paardenworsten zijn zelfs erkende streekproducten.

Voor zijn aanbod vers vlees geldt dat ambacht en respect voor traditie en kwaliteit voorop blijven staan. “Ik wil geen supermarktgevoel en geen overaanbod. Dat is ook één van de dingen die ons als zelfstandige slager onderscheiden van het industriële aanbod. We werken zoveel mogelijk met lokaal vlees en met topproducten als Duke of Berkshire en Slagersvarken.”

“Voor of na het werk toch snel naar de slager”

Toch zal er in de nieuwe winkel naast verse producten ook een voorverpakt assortiment in de rekken liggen. Charcuterie en salades, maar ook soepen en huisgemaakte traiteurgerechten voor zowel vleeseters als voor vegetariërs en vegans. Dit speciaal voor het publiek dat voor of na het werk toch snel naar de slager wil. “Werkende mensen zijn nu vaak aangewezen op de supermarkt. Niet omwille van de prijs, maar omdat het makkelijk en soms gewoon de enige mogelijkheid is. Wij zullen daarom de voorverpakte afdelingen openen om 7u ’s morgens. ’s Avonds kan je daar ook terecht tot 20u. Of je kan je bestelling laten klaarzetten. Op zaterdag zijn we open van 7 tot 18 uur, op zondag is dat tot 16 uur.” Vers vlees zal je in de voorverpakte afdeling niet vinden, tenzij misschien op zondag. “Vers moet vers zijn.”

Nieuw concept: een warme corner

Maar Atelier Batselier biedt veel meer dan dit. Meer dan vlees ook. In de winkel zal je ook terecht kunnen voor groenten en kazen. Bart pakt uit met een voor hem compleet nieuw concept. Een warme corner, waar klanten terecht zullen kunnen voor streetfood én een lekker dessertje.

“Dat idee groeide door de foodtruck waarmee ik al enkele jaren feestjes verzorg. Ik merkte dat die snelle hap bij zowat iedereen aanslaat. En dus zullen we dagelijks 3-4 gerechtjes bereiden. Wie daar zin in heeft, kan er ook zelf een salade bij samenstellen. Of toch gewoon voor een belegd broodje kiezen. Om mee te nemen, of om ter plaatse te consumeren.”

“Men gaat nog altijd op zoek naar meerwaarde”

Bijzonder prestigieus en ook wel gewaagd op een moment dat Europa kreunt onder de hoge prijzen van energie maar ook voeding en grondstoffen. “Ik ben me daarvan bewust, maar geloof rotsvast dat er ruimte is en zal blijven voor de betere kwaliteit. Mensen gaan nog altijd op zoek naar een meerwaarde, ook in voeding. Goeie ingrediënten. Wij kunnen ook snel inspelen op de (veranderde) markt en verwachtingen.”

Toch benadrukt De Batselier dat het absoluut niet de bedoeling is om zich enkel te richten op klanten met een ruimer budget. “Wij zijn niet elitair, en dat blijft zo. Iedereen moet zich kwaliteitsvolle voeding kunnen permitteren. Daar blijven we aandacht voor hebben. We zullen zelfs met kortingen op grootverpakkingen etc. werken.”

Voor Bart zelf breken bijzonder drukke maanden en jaren aan. Want een nieuwe zaak mét verruimde openingsuren, dat vergt nog meer tijd en aandacht. Stress. En dus nog minder vrije tijd. Geen punt, meent hij zelf.

“Ik zou niet anders kunnen. Mijn werk is mijn hobby. De zaak. De barbecues. De foodtruck. Op mijn 16de wist ik het al. Dit zou mijn leven worden. En dus overtuigde ik mijn ouders om me na vier jaar college toch naar Ter Groene Poorte te laten gaan. Dat mocht, op voorwaarde dat ik elders stage zou lopen en ook werkervaring zou opdoen bij andere slagers. Het deed mijn interesse alleen maar groeien. Voor ik naar school vertrok, begon ik uit te benen, ’s avonds deed ik verder. Mijn vader bereidde zelf al – beperkt – charcuterie en ik vond en vind dat geweldig. Ik wil daarin blijven groeien en vernieuwen. De passie voor mijn job zal nooit verdwijnen.”

Atelier Batselier
Heirbaan 259
9200 Dendermonde

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van