Zoeken

Gilde der Vrije Pijnders klaar voor 630ste verjaardag

De Gilde der Vrije Pijnders, vandaag verenigt de gilde de trotse dragers van het Ros Beiaard, is klaar voor haar 630ste verjaardag. In de aanloop naar de eerste Pijndersfeesten konden gildedeken Wolfi Bosteels en zijn gezellen alvast de ‘Pajnner’ voorstellen. Het pijndersbier is vanaf nu verkrijgbaar en wordt geschonken in een aantal Dendermondse herbergen.

De Gilde der Vrije Pijnders bestaat minstens 630 jaar. Men vindt de eerste vermelding van de “corduwagencruders” immers terug in de stadsrekeningen van 1393 waar ze betaald werden voor hun diensten bij de bouw van de lakenhalle. De Vrije Pijnders stonden in voor het laden en lossen van schepen op de Werf aan de Denderkaai. De leden van het ambacht hadden ook het alleenrecht op het laden en lossen en vervoeren van jet bier en van de grondstoffen nodig voor het maken van bier.

Bij de 630ste verjaardag hoort dus ook een bier. De ‘Pajnner’ werd in de ketels van brouwerij Dilewijns gebrouwd. Het Pijndersbier werd een 6,5 ° sterk blondje. De ‘Pajnner’ is verkrijgbaar bij de Gilde der Vrije Pijnders en wordt geschonken in café Steca en in Taverne ’t Peirt. Maar de verjaardag belooft uiteraard meer. Op 20 mei, de officiële feestdag van de gilde, krijgen de Pijnders een nieuw tenue en daarna wordt verder gewerkt aan de voorbereiding van de eerste Pijndersfeesten. Het evenement vindt plaats op zaterdag 15 juli in het Begijnhof. Vanaf 12 uur beloven de Pijnders een uitgebreid programma met de allereerste Pijndersspelen waar verenigingen met kracht en behendigheid elkaar bekampen, een Jeugd Wildeman en optredens van de Flanders Red Cross Pipe Band, het Dendermonds Bierkwartet en Johnny’s Little Drumsticks. Een ganse namiddag draait radio Tros. Het volledige programma is gratis.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van