Zoek

De Boerenkrijg in het Land van Dendermonde

Naar aanleiding van de 225ste verjaardag van de start van de Boerenkrijg in Overmere heeft Provincie Oost-Vlaanderen een nieuwe brochure uit over de geschiedenis en monumenten van de Boerenkrijg in het Land van Waas en het Land van Dendermonde.

De Boerenkrijg, een opstand tegen de Franse overheersing, neemt in ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ een bijzondere plaats in. De strijd zwermde uit naar het Land van Waas en het Land van Dendermonde, verder naar Klein Brabant en naar de Kempen. Anderhalve maand na de uitbraak in Overmere werd de Boerenkrijg definitief neergeslagen in Hasselt.

Het provinciebestuur bracht de relevante informatie over die monumenten en de geschiedkundige context samen in een handige brochure. “Met deze brochure zet de Provincie de gebeurtenissen en de herinneringen aan de Boerenkrijg in Oost-Vlaanderen in de kijker”, aldus gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

In Lebbeke organiseren onder meer Neos Lebbeke, Heemkring Lebbeke, gemeente Lebbeke en VOS Vlaamse Vredesvereniging een reeks activiteiten. Zo vindt op vrijdag 22 september een dagfietstocht van Lebbeke naar Overmere plaats. Zondag 15 oktober vertelt Jozef Dauwe over “de Boerenkrijg in het kanton Lebbeke en omgeving”, naar zijn gelijknamig boek. Auteur en televisiegezicht Harry De Paepe komt op zondag 22 oktober naar Lebbeke met de voordracht “Boerenkrijg! Opstand, mythe, herdenking”.

Meer informatie: oostvlaanderen.be.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van