Search

Huis aan de Schelde trefplaats voor wie met kanker krijgt te maken

Volgende maand opent Het Huis aan de Schelde. In het vroegere restaurant aan de Sint-Onolfsdijk zal dan op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag een gezellige bistro openen. Maar op maandag, dinsdag en woensdag wordt het huis een ontmoetingsplek waar gelijkgestemden en lotgenoten die leven “met” en “na” kanker een luisterend oor vinden en ervaringen kunnen delen. De initiatiefnemers weten uit ervaring dat de nood daaraan bijzonder groot is.

Annick Van Ighem kreeg in oktober 2020 de diagnose van borstkanker. “Met vallen en steeds weer op staan doorstond ik alle behandelingen: operatie, chemo, bestralingen en revalidatie. Omdat ik een lingeriewinkel uitbaat, besloot ik me toe te leggen op borstzorg en aangepaste lingerie om zo lotgenoten te helpen.” Maar Annick droomde ook van een ontmoetingsplek waar mensen met en na een oncologische aandoening elkaar konden treffen zonder vragende blikken te ontvangen en te moeten beantwoorden.

Om haar droom te realiseren kon Annick rekenen op Olivier De Bock en Els Claes die beiden in familieverband of in de vriendenkring al met kanker geconfronteerd werden. Annick werd voorzitter, Olivier ondervoorzitter en Els secretaris van de vzw Huis aan de Schelde.

“Het wordt een vrijblijvend sociaal ontmoetingspunt met en voor mensen die kampen of kampten met een kankeraandoening. Daar kunnen lotgenoten elkaar ontmoeten en samen oplossingen zoeken voor mentale of lichamelijke problemen”, schetst Olivier in het kort de doelstelling.

“Want ook al staat er in het ziekenhuis een multidisciplinair team klaar voor ondersteuning, toch gooit een kankerdiagnose je leven grondig overhoop”, ervaarde Els in haar vriendenkring. “Na de, gelukkig vaak succesvolle behandeling, vallen de contacten met het ziekenhuis snel fors terug. Maar de beslommeringen, de onzekerheden en de moeilijk te hanteren emoties blijven aanwezig.” Daarom zal men in het ontmoetingshuis ook kunnen rekenen op vrijwillige ankers die helpen als bewegingscoach, welnessbegeleider of een verliesbegeleider voor rouwverwerking.

Het Huis aan de Schelde opent de deuren op zondag 12 november. Om 14 uur start men aan de Sint-Onolfsdijk 12 met een wandeling. Langs de Schelde kan men alvast kennis maken. Daarna serveert men in het Huis pannenkoeken. Inschrijven is verplicht en kan via hethuisaandeschelde@gmail.com.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van