Zoeken

Legale graffitizone in Wastijnepark

In het Wastijnepark in Sint-Gillis werd de eerste legale graffitizone in Dendermonde geopend. Het initiatief komt van Ian en Samuel. Zij kregen in januari van de stad een jongerenbudget van 1.000 euro voor de realisatie van deze een legale graffitimuur.

De muur ligt aan het basketbalveldje in het Wastijnepark, ongeveer tegenover de kerk in de Serbosstraat. Initiatiefnemers Ian en Samuel kregen bij de uitwerking van hun idee de hulp van kunstenaar Moodpie en het Cultuurloket. Samen zochten ze naar mogelijke locaties, interessante contacten, goede voorbeelden van al bestaande legale graffitizones. Ze brachten ook alle mogelijke valkuilen in kaart.

Heel boeiend en leerrijk waren de inspiratiebezoeken. Hiervoor sprak het team af met Maxo en Arno van Spray & Play. Maxo organiseert graffitiworkshops, kampen en graffitijams. Arno is op vlak van graffiti -en streetart in Antwerpen een wandelende encyclopedie. Hij volgt deze subcultuur al decennia en organiseerde al heel wat graffitiprojecten. Samen met hen bezochten ze 3 legale graffitizones. Op basis van de praktijkbezoeken en in samenspraak met heel wat partners zoals Maxo, de politie, de juridische dienst en stek92 stelde het team een gebruikersreglement op. Het resultaat houdt het evenwicht tussen de vrijheid van de individuele artiest tegenover de vrijheid van andere artiesten, voorbijgangers, burgers enzovoort.

Zo kunnen artiesten gebruik maken van de muur tussen 7 en 22 uur. De artiest heeft volledige artistieke vrijheid maar boodschappen van discriminerende, haatdragende of kwetsende aard worden verwijderend. Het reglement geeft enerzijds de mogelijkheid om de echte beoefenaars een leuke muur aan te bieden en anderzijds sporadische gevallen van misbruik aan te pakken.

De zoektocht naar een geschikte locatie was trouwens niet eenvoudig. Vele ideeën passeerden de revue maar slechts enkele locaties bleken geschikt. Een goede muur ligt goed bereikbaar maar niet vlakbij bewoning. Een goede muur is voldoende groot en de eigenaar gaat akkoord met het project. De muur tussen de 2 basketbalkorven in het Wastijnepark in Sint-Gillis voldoet aan al deze criteria. Vorige maand openden de initiatiefnemers de muur met een kleine graffitijam. Vanaf nu staat de muur open voor iedereen om zijn of haar graffitiskills te oefenen.

Jongeren kunnen in het kader van het jongerenbudget nog tot 31 oktober nieuwe ideeën indienen. Het totale jongerenbudget bedraagt 10.000 euro. Meer informatie: dendermonde.be/jongerenbudget.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van