Lodewijk XIV had slechte herinneringen aan Dendermonde

0

Dendermonde – Het is dit jaar 350 jaar geleden dat de Franse koning Lodewijk XIV de stad Dendermonde belegerde. vtbKultuur Dendermonde plant op 19 augustus een herdenking van dit belangrijk geschiedkundig moment.

“Op 19 augustus om 20.30 uur laten we de belegering van Dendermonde door Lodewijk XIV weer tot leven komen. Het wordt geen massaspektakel maar een sfeervolle herbeleving van deze augustusdagen van 1667”, aldus Mariella Ost van vtbKultuur Dendermonde.


“Acteurs ondersteund door een klank- en lichtspel evoceren wat er toen gebeurde, zowel historisch als wat de legende ons wil doen geloven – het heroïsche verhaal van een stad die het als enige in die dagen won van een superieur Frans leger.”

VtbKultuur neemt de toeschouwer mee terug naar het Dendermonde van de zomer van 1667. Frankrijk claimde toen de Spaanse kroon via de echtgenote van Lodewijk XIV, Maria-Theresia van Spanje, dochter van Filips IV uit zijn eerste huwelijk.

Het viel kort daarna de Spaanse Nederlanden binnen en begon aan een triomftocht… tot aan Dendermonde.

Op 1 augustus kwam en zag Lodewijk XIV … evenwel zonder te overwinnen. Na zes dagen belegering trok het machtige Franse leger met de staart tussen de benen zich terug. Voor Dendermonde een klinkende overwinning die we graag in de verf zetten, voor Frankrijk een kletterende nederlaag die ze maar wat al te graag minimaliseerden.

“In Franse geschiedenisboekjes is het maar een voetnoot, maar wij zetten 350 jaar na datum graag nog eens het ware verhaal in de kijker”, meldt Mariella Ost.

Deze evocatie vindt plaats in Bastion VIII, ingang via de Brusselse Forten. Het aantal deelnemers is beperkt, inschrijven noodzakelijk via dendermonde@vtbkultuur.be of 0472 328 552.

De toegang bedraagt 10 euro. vtbKultuur- en VAB-leden, leden van de Oudheidkundige Kring betalen 7 euro.