Zoeken

Staatsieportretten blijven in Dendermonde

Dendermonde – Barbara Pas, gemeenteraadslid en voorzitster van het Dendermonse Vlaams Belang, vroeg deze week op de gemeenteraad of de portretten van de koning en koningin niet konden verwijderd worden uit de raadszaal. Gemeenten, zo stelde ze, hangen af van het Vlaams gewest en raadsleden zweren geen trouw aan BelgiĆ«.

De andere partijen schoten met scherp op het voorstel. Kris Verberckmoes (OpenVLD) zag geen reden om de traditie vaarwel te zeggen, en herinnerde alle aanwezigen aan een anekdote met de vroegere burgemeester Maurice Dierick die blijkbaar erg gesteld was op de staatsieportretten. Hans Michiels, fractieleider voor CD&V/N-VA, wees er dan weer fijntjes op dat de Dendermondse gemeenteraad ook politieraad is. Politie is nog steeds een federale materie, vertelde hij.

Burgemeester Piet Buyse reageerde scherp en uitvoerig. Hij wees Barbara Pas erop dat er verschillende historici in de meerderheid zitten. Haar historische verwijzingen waren onjuist, zo zei hij. Hij raadde haar dan ook aan de geschiedenisboeken opnieuw ter hand te nemen.

Het Vlaams Belang staat duidelijk alleen in deze kwestie. Albert en Paola mogen blijven hangen.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie