Zoeken

Vlaamse Orgeldagen in Dendermonde

Dendermonde – Op 24 en 25 augustus vinden in Dendermonde de “Vlaamse Orgeldagen” plaats. De nadruk ligt op initiatie en kennismaking met het orgel. “Laten we ineens een paar clichés en vooroordelen uit de wereld helpen. Neen, het kerkorgel bestaat niet! Wel staat er in heel veel kerken een pijporgel. Neen, de gemiddelde leeftijd van de Vlaamse organist is geen 85 jaar oud. Heel wat jongeren volgen enthousiast les en zijn in de kerken actief. Kan je Broeder Jacob op een pijporgel spelen? Jazeker en nog veel meer leuke en mooie muziek en niet alleen maar sublieme muziek van Bach”, aldus organisator Daniel Vanden Broecke.

Je kan tijdens de “Vlaamse Orgeldagen” voor het eerst een orgel bespelen en verkennen. Je krijgt een toegankelijke uitleg over hoe een orgel in elkaar zit en wat er eigenlijk achter de kast verstopt zit. Je kan professionele organisten horen en voelen lesgeven; zelfs op beiaard! Je kan ook luisteren naar een wedstrijd voor orgelliefhebbers. Tegelijkertijd is er een doorlopende tentoonstelling waarop ambachtelijke orgelbouwers en orgelverenigingen hun activiteiten komen voorstellen aan de hand van diverse instrumenten, foto’s, brochures en boeken.

Dendermonde herbergt trouwens heel wat prachtige en historische orgels. Dendermonde heeft zo onder meer het Pierre en Maximiliaan Van Peteghem orgel in de Onze-Lieve-Vrouwkerk waarvan de restauratie in 2005 voltooid werd. Daarnaast staan in het centrum van Dendermonde nog het bijna 50 jaar oude Klais orgel in de Abdijkerk en het Vereeckenorgel in de kerk van Sint-Gillis binnen. In de Sint-Egidius staat een orgel van de Deense orgelbouwer Marcussen. Tenslotte staat ook in de Sint-Margaretakerk van Grembergen een gerestaureerd orgel eveneens van Vereecke.

Een overzicht van de verschillende activiteiten:

Vrijdag 24 augustus
09.00 uur: aanmelden Stadhuis
09.30 uur: officiële opening
10.00 – 12.00 uur: initiatie orgel voor kinderen door Karolien Schuurmans
10.00 – 12.00 uur: initiatie orgel voor volwassenen door Robert Hostyn
10.00 – 12.00 uur: “orgelpracht zonder klacht” door Annelynn Baillieu en Alex Coucke
10.00 – 17.00 uur: voorronde wedstrijd in de Sint-Egidiuskerk
14.00 – 17.00 uur: geleide wandeling aan de tentoonstelling en stadswandeling
14.00 – 17.00 uur: meestercursus met Marcel Verheggen in de Onze-Lieve-Vrouwkerk
20.00 uur: avondconcert Marcel Verheggen in de Onze-Lieve-Vrouwkerk

Zaterdag 25 augustus
09.30-12.30 uur: audities onder leiding van Katrien Mannaert en Eduard Govaerts (op locatie)
09.30-12.30 uur:beiaardinitiatie door Marc Van Boven
09.30-12.30 uur: orgelbouw voor beginners door Etienne De Munck
09.30-12.30 uur: orgelbouw voor gevorderden door Helmut De Backer
09.30-12.30 uur: kinderatelier door Carinne Melotte
09.30-12.30 uur: Bachatelier door Paul De Maeyer in de Sint-Egidiuskerk
09.30-12.30 uur: improvisatie vertrekkend vanuit de verschillende kunsten door Ludo Geloen
14.00 uur: finale wedstrijd in de Sint-Egidiuskerk
19.30 uur: concert Lieve Van de Rostyne in de Onze-Lieve-Vrouwkerk en aansluitend bekendmaking finalisten in het Stadhuis

Meer informatie: 03 202 77 06 – info@orgelinvlaanderen.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie