Zoeken

Maak kennis met het ‘jainisme’, een intrigerende Indiase religie

Dendermonde – India is een land van vele religies. Eén daarvan is het jaïnisme, in de 6de eeuw v.Chr. gesticht door Mahariva. Het jaïnisme heeft als hoogste deugd absolute geweldloosheid tegenover alle levensvormen: mensen, dieren, insecten, maar ook planten en bloemen. Onder andere Mahatma Gandhi eerde die basisnotie van geweldloosheid.

Professor Frank Van Den Bossche introduceert je tijdens vier dinsdagnamiddagen in cultuurcentrum Belgica in deze bijzondere religie.

Hoewel het stereotiepe beeld van de jaïngemeenschap dat van een rijke, puriteinse en weinig toegankelijke sekte is, hebben de jaïns een belangrijke rol gespeeld in de Indische cultuur en geschiedenis.

Vandaag leven wereldwijd zo’n vier miljoen jaïns. Ook in Antwerpen resideren enkele honderden rijke jaïnfamilies, vooral werkzaam in de diamantsector. Frank Van Den Bossche neemt u mee naar luxueuze witte tempels, strenge ascese, bijzondere rituelen en wijdt u in in een eeuwenoude, intrigerende religie.

Prof. Frank Van Den Bossche is docent aan de vakgroep Talen en culturen van Zuid- en Oost-Azië van de Universiteit Gent. Hij doceert er “het hindoeïsme en maatschappij en actualiteit van India” en geeft les in Sanskrit, Prakrit en Hindi. Hij is gespecialiseerd in de studie van het jaïnisme en de Indische wijsbegeerte.

Data: Dinsdag 27 november en 4, 11 en 18 december van 14 tot 16 uur

Locatie: Cultuurcentrum Belgica, Kerkstraat 24

Prijs: € 42 – € 39 (lera.kaart) – € 36 (Dav. leden)

Informatie en inschrijvingen: 052 21 47 70 en 016 31 06 70

Organisatie: Vormingplus Regio Waas-en-Dender, Davidsfonds Dendermonde en Cultuurcentrum Belgica

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie