Zoek

Leen Dierick in de bres voor seingevers

Grembergen – Leen Dierick, volksvertegenwoordiger en schepen, vroeg vorige week aan de minister van Binnenlandse Zaken om seingevers bij wielerwedstrijden een beter statuut te geven. Zij wil tevens dat minister Patrick Dewael initiatieven neemt om meer “mensen warm te maken om seingever te worden”.

“Het Belgische wielrennen zit al een aantal jaren in een opwaartse spiraal. Dat is onder meer de verdienste van een aantal uitzonderlijke renners en ploegleiders. De organisatie van het Vlaamse wielrennen steunt in eerste instantie op duizenden vrijwillige seingevers die de veiligheid op de eg moeten garanderen. Het zijn immers zij die jarenlang letterlijk en figuurlijk weer en wind moeten trotseren om andere mensen te laten deelnemen aan, of te laten genieten van, het wielrennen”, aldus Leen Dierick in een persmededeling.

In Vlaanderen zijn er ongeveer 7.000 seingevers. De Vlaamse seingevers die de wielerwedstrijden in goede banen leiden hebben in het verleden al prikacties gehouden, onder meer om meer respect af te dwingen van autobestuurders en politie. Zij voelen zich genegeerd, uitgescholden en beschimpt door automobilisten, politie en organisatoren.Onlangs dreigden de seingevers bij wielerwedstrijden er mee de Omloop Het Volk plat te leggen. Zij eisen meer bevoegdheden van de overheid en willen ook een volwaardig statuut. Als Binnenlandse Zaken niet snel reageert, zullen de seingevers niet op het parcours van de openingswedstrijd van het Vlaamse wielerjaar verschijnen.

Patrick Dewael liet weten dat hij binnenkort een delegatie van de Vlaamse seingevers ontvangt om een oplossing te zoeken voor de problemen. “Ik wil wel duidelijk stellen dat ik niet bereid ben hun uitgebreide en verregaande politionele bevoegdheden toe te kennen. Dat zou, meen ik, de dagelijkse taken van de politie precies in het gedrang brengen. Wat het beschimpen of negeren van seingevers aangaat, dat kunnen wij volgens mij verhelpen door het organiseren van een soort assertiviteitsvorming voor seingevers. De organisatie daarvan zou bijvoorbeeld kunnen gebeuren door de verschillende wielrijdersbonden. Het is geen overheidstaak nieuwe seingevers te enthousiasmeren”, aldus Dewael.

Leen Dierick zegt blij te zijn met het overleg en belooft de problematiek op de voet te blijven volgen.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie