Zoek

“We willen gewoon muziek spelen”

jdkband.jpg Baasrode – Jozef De Koning (foto) uit Baasrode is al vijfentwintig jaar de bezieler van de JDK Band. “Ik zat 25 jaar geleden in de ouderraad van de gemeenteschool en tijdens een vergadering werd gevraagd om een muzikale omlijsting te voorzien die het jaarlijks schoolfeest kon opluisteren”, vertelt Jozef De Koning. Hij slaagde erin een dertigtal muzikanten te verzamelen voor dit aanvankelijk éénmalige optreden.

“De reacties waren toen zo positief dat we moeilijk konden stoppen na één optreden. Ondertussen zijn we 25 jaar bezig”, zegt hij.

Jozef De Koning koos van bij de start voor het lichtere muziekgenre en populaire melodieën. De muziek van de JDK Band ademt pure nostalgie naar de jaren vijftig en zestig uit. “We spelen muziek uit die periode. We herschrijven geen hedendaagse muziek voor Big Band”, zegt Jozef De Koning. “Ik schrijf wel zelf de arrangementen omdat ik de mogelijkheden van de muzikanten heel goed ken en in functie daarvan de muziekpartijen kan uitschrijven, anderzijds omdat partituren aankopen bijzonder duur is.” De band geeft gemiddeld een achttal concerten per jaar. “Het moet in de eerste plaats gezellig en familiaal blijven. We willen ons amuseren en daarom beperken we het aantal optredens”, zegt De Koning. Bovendien spelen de meeste muzikanten van de JDK Band ook nog in fanfares of harmonieën.

De JDK Band geeft op zaterdag 19 april om 20 uur een jubileumconcert in zaal De Vliet in Baasrode. De speciale gasten die avond is Jacques Raymond en Ingriani. “Het programma van deze bijzondere avond ligt al grotendeels vast en één van de nu bijgekomen vaste ingrediënten zijn onze meezingers. Het geeft een fantastisch gevoel om de hele zaal te horen meezingen met de evergreens die we brengen”, weet Jozef De Koning. De toegang op 19 april is helemaal gratis. De meeste mensen kijken verbaasd als ze horen dat de toegang gratis is. “Het is niet onze bedoeling om er iets aan te verdienen. We willen gewoon graag muziek spelen en het publiek amuseren”, aldus Jozef De Koning.

Op 22 juni om 10.30 uur vindt een aperitiefconcert plaats in de plaatselijke gemeenteschool in Baasrode. De plaats waar het allemaal begon voor de JDK Band.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie