Zoek

Op Katuit mogen de schutters dan toch schieten

Dendermonde / Gent – AndrĂ© Denys, provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen, en Piet Buyse, burgemeester van Dendermondse, hebben een originele manier gevonden om een Dendermondse traditie in ere te houden. Eind augustus zullen dan toch geweerschoten weerklinken aan de Hollandse kazerne.

Als Mars, Goliath en Indiaan terug de Hollandse kazerne in moeten na hun jaarlijkse ommegang, zijn geweerschoten nodig. Ook als het Ros Beiaard zijn ronde doet, vallen er schoten: het paard dat door het vuur breekt is voor velen een hoogtepunt van de stoet. Door de nieuwe wapenwet kwamen beide tradities in gevaar. Immers, voor de twintig jachtgeweren zou de stad een jaarlijkse, erg dure wapenvergunning nodig hebben.

Buyse en Denys bedachten een originele oplossing. Daarbij erkent de provinciegouverneur elk jaar de omgeving van de Hollandse kazerne tijdenlijk als schietstand, en engageert de burgemeester zich om het schieten te laten gebeuren onder toezicht van een deskundige wapenschietmeester. Ook voor de Ros Beiaardommegang van 30 mei 2010 zal men een dergelijke regeling treffen. Daarmee is wettelijk alles in orde, en kunnen de Dendermondse tradities verdergezet worden.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie