Zoeken

Koen Broucke exposeert in Huis Van Winckel

Botanica is een rode draad doorheen het werk van Koen Broucke. Het is zeker niet de essentie van zijn werk, maar wel een steeds weerkerend thema. De voorbije jaren tekende hij schetsenboeken vol met bladen, scheuten en vertakkingen, bloemen en bloemstukken, telkens volgens het thema waarmee hij op het moment aan het werken was. Een selectie uit deze verschillende reeksen zal getoond worden in Huis Van Winckel.

Zo maakte hij kort na 2000 samen met de fotograaf Marco Jacobs talrijke bomenwandelingen, waarbij hij vooral knoesels, getorste en verwrongen takken en wortels tekende. Nadien verlegde de aandacht zich meer op de knoppen en in de uitvergroting hiervan de veelvuldige zo├Âmorfe en antropomorfe motieven. De inspiratie van de Duits fotograaf Karl Blossfeldt (1865-1932) was nooit veraf. Sommige lijken wel kabouters, steeds veranderlijk, naar gelang de stand van de boom, de plaats van de tak in de boom, meer of minder licht. De voorbije jaren heeft Broucke volkstuinen getekend: een soort catalogus van de verschillende voorwerpen die je hier kunt aantreffen; serres, koude kassen, bonenstaken, vlagjes, vogelverschrikkers, roterende petflessen, tuinkabouters en -flamingos, vaten, gieters, kruiwagens, tuinmeubilair en ook de tuinders zelf: spitters, zaaiers, schoffelaars, sproeiers, rustenden op de schop… Enkele staan ook op de zaadruilzakjes waarmee de 100ste verjaardag van de Volkstuinen in Dendermonde luister wordt bijgezet.

En eind 2007 maakte hij ook het zogenaamde Moscou-herbarium. Het is een reeks monotypes geïnspireerd op de bros geworden plantjes en de verschillende lagen van Malevich-achtige patronen van de vergeelde plakband.

Bron: www.ccbelgica.be

Botanische tekeningen van Koen Broucke
Wanneer: van 13 september tot 12 oktober
Waar: Huis Van Winckel, Kerkstraat 24-28
Toegang: gratis
Meer informatie: 052 20 26 26
www.ccbelgica.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie