Zoek

Van Heilige tot Batman

davidfondskunstinbeeld2.jpgDendermonde – Op zondag 28 september vindt voor de eerste keer ‘Kunst in Beeld’ plaats, een unieke gelegenheid om iets bij te leren over kunst of er gewoon van te genieten. In heel Vlaanderen en Brussel worden er meer dan zeventig activiteiten georganiseerd. In Dendermonde spreekt Gerolf Van de Perre over zijn beeldverhalen.

Van de Perre (1965) studeerde aan het ‘Oude humaniora’ in Dendermonde en nadien aan het Gentse Sint-Lucas (1987). Hij is lesgever schilderen aan de SintLucas Academie (Deeltijds Kunstonderwijs), ook in Gent.

Gerolf Van de Perre maakte tijdens een langer verblijf (1999 –2001) in Peking een eerste beeldverhaal, Steenstof . De publicatie werd in 2004 bekroond met de tweejaarlijkse VPRO-debuutprijs. In april vorig jaar verscheen ‘Huishulp’. Hij woont ondertussen met zijn echtgenote Martine Torfs en zijn kinderen Linus en Ada in Leuven.

Gerolf Van de Perre: “Cartoonfiguren zoals Batman zijn spreekwoordelijk geworden voor prototypische helden die enkel sjabloon zijn. Meerdere auteurs kunnen de omtrekken naar believen invullen. Zo kennen ze niet één maar meerdere levens. Olympische goden en helden worden bij Homeros begiftigd met menselijke drijfveren en tekorten. Mythische figuren uit IJslandse bron en uit het archaïsche Nibelungenlied worden bij Wagner vertegenwoordigers van groepen die we in onze wereld vandaag nog herkennen.

Zelf kwam ik ze in China tegen, gedurende drie jaren Peking. Ze zitten achter de dramatisch snelle stedelijke ontwikkelingen. Maar ook in fictie van een Chinese schrijver die de meer intieme bijzonderheden van het Chinese leven zonder enige pudeur uit de doeken deed in een roman over een grootstad. Die schildert een al even breed fresco als Wagner in zijn cyclus van vier voorstellingen.

In die Chinese context besloot ik, zelf een schilder, een beeldverhaalversie in vier boeken te maken van die cyclus. Ik vond immers onverhoopt snel concreet ‘invulmateriaal’. En precies omdat Wagner zich van prototypes bedient, laat hij invulling toe. Waar hijzelf op de bordkartonnen heldenfiguren een innerlijk leven schildert middels muziek, heb ik dat trachten op geschilderde plaatjes neer te slaan.

In een lezing met beeldprojectie geef ik een aantal scènes uit de twee reeds bestaande delen, Steenstof en Huishulp. Ik licht toe hoe ze ze zijn ingevuld geraakt.”

Datum: zondag 28 september om 10.30 uur
Locatie: Zaal Steenpoort, Kerkstraat 115
Deelname: 5 euro, 3 euro (leden)
Aansluitend receptie in de foyer.

www.davidsfonds.be/kunstinbeeld
http://www.gerolfvandeperre.net/index.html

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie