Zoeken

Negentiende maal Trapsgewijs

Sint-Gillis – Onder de noemer Trapsgewijs trekken op 27 en 28 september weer honderden jongeren uit Dendermonde en omstreken er op uit. Op zaterdagochtend vertrekken ze met de fiets naar de mysterieuze ‘plaats T’. Sinds het prille begin, toen de deelnemers maar met 57 waren, is dat de codenaam voor de eindbestemming van Trapsgewijs. Pas bij aankomst weten de jonge fietsers, tegenwoordig met bijna 600, waar ze een hele dag heen gereden hebben.

TrapsgewijsTrapsgewijs is een fietsweekend waar de jeugdbewegingen uit de streek een heel jaar lang reikhalzend naar uitkijken. Aan de hand van verschillende tochttechnieken zoeken de deelnemers, vanaf 15 jaar, hun weg naar plaats T. Waar plaats T dit jaar ligt, is tot het laatste moment een groot geheim. Het niet kennen van de bestemming is één van de charmes van dit fietsweekend. Ook het samenbrengen van verschillende jeugdbewegingen –die elkaar tijdens het jaar anders amper ontmoeten– maakt deel uit van het succes van de unieke Trapsgewijs-formule.

“Op zaterdag fietsen de deelnemers in een zevental etappes van Dendermonde naar hun eindbestemming, ‘plaats T’. ’s Avonds wordt voor de fietsers een fuif voorzien, en blijven ze slapen bij de mensen in het dorp.”, vertelt mede-organisator Geert Verhas. Hij benadrukt dat het zoeken van een onderkomen is de voorbije 18 jaar nog nooit een probleem geweest: de inwoners van ‘T’ zetten zonder probleem hun tuinhuis, garage of veranda open voor de jonge volkje. “Op zondag trekt de karavaan zich terug op gang. Ook de eindbestemming van deze tweede Trapsgewijsdag blijft zo lang mogelijk geheim, al spreekt het voor zich dat we in de buurt van Dendermonde eindigen.”

Verleden en toekomst

Trapsgewijs ontstond in 1990 als vervanger voor het verdwenen Fiets-je-rot, een gelijkaardig fietsevenement van KSJ-KSA-VKSJ Oost-Vlaanderen. Sindsdien is Trapsgewijs uitgegroeid tot een ware traditie.

De organisatie zelf is in handen van enkele gemotiveerde vrijwilligers die maanden aan een stuk plannen, verkennen en testen. Oorspronkelijk waren het oudleiders van KSA Sint-Arnout uit Sint-Gillis die Trapsgewijs organiseerden. Sinds dit jaar krijgen zij de (zeer welgekomen) hulp van enkele vroegere leiders van KSA Sint-Willebrord uit Buggenhout.Vele anderen steken een handje toe op het weekend zelf.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie