Zoek

“Middenstandsonvriendelijk beleid”

Dendermonde – Open VLD betreurt wat ze het “middenstandsonvriendelijk beleid van het Dendermondse stadsbestuur” noemt. Aanleiding is Plage Cultuur die afgelopen weekend vele mensen naar de binnenstad lokte. Voor deze manifestatie werden verschillende straten rond de Grote Markt verkeersvrij gemaakt.

Volgens gemeenteraadslid Hilde Dierickx gebeurde dit “zonder overleg met één handelaar; zelfs de middenstandsraad en de bevoegde Schepen stonden voor een voldongen feit.” De Dendermondse Open VLD vraagt zich af waarom niet alle kraampjes op de Grote Markt zelf stonden in plaat van een deel van de winkelstraten af te sluiten op zaterdag.  “Open VLD zal het stadsbestuur hierover ondervragen.”

Hilde Dierickx besluit: “Niet alleen op de dag van de klant (morgen, zaterdag 27 september, nvdr) moet er aandacht zijn voor de handelaars. De middenstand mag een heel jaar de kost verdienen.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

9 reacties

 1. Dit getuigt van bijzonder weinig respect van OpenVLD en mevr. Dierickx tegenover de talrijke vrijwilligers van de diverse socio-culturele verenigingen die hun uiterste best deden om er een geslaagde cultuurmarkt van te maken.

  De vele mensen die op pad waren, consumeren en niet uitsluitend aan de kraampjes maar – vooral – ook bij de lokale middenstand. Win-win? De straten werden niet afgesloten voor slechts enkelen. Alle activiteiten dragen bij tot het positieve imago van ‘gezellige binnenstad’, waar de middenstand enkel van kan profiteren.

  Ik wens de lokale middenstand een aangename ‘dag van de klant’ morgen, met een pak cultuurliefhebbers als klanten. Ik vraag mij trouwens sterk af of dit standpunt gedragen wordt door álle middenstanders.

 2. Men zou dan beter klagen over het gebrek aan drankgelegenheid op dergelijke evenementen. Onbegrijpelijk dat een deel van de zaken op de Grote Markt hun deuren gesloten hield met Open Monumenten Dag en met Plage Cultuur. Diegene die wel hun deuren open deden konden profiteren van een goed gevulde grote markt die naar de shows kwam kijken.

  Blijkbaar is mevr. Dierickx ook niet langs geweest en heeft ze totaal geen besef van het aantal verenigingen dat deelneemt aan deze fantastische dag. Laat staan dat bepaalde verenigingen nog extra ruimte nodig hadden om bv. te dansen of waar de kinderen zich konden verdiepen in circustechnieken. Alles op de Grote Markt zou niet lukken tenzij je alles samenperst en het grote podium daar wegneemt en dan ook geen shows geeft of waar verenigingen zich niet in de kijker kunnen zetten.

 3. Beste,

  Ik heb veel respect voor cultuur, ook als middenstander, en besef ook dat cultuur bijdraagt tot welvaart van zelfstandigen.

  Er waren echter voor de Vlasmarkt gerust alternatieven, bvb. de Astridlaan waar men recent de Walking Dender liet doorgaan. Op die manier had men de handel op een zaterdagmiddag niet hoeven te hinderen.

  Waarom de Kerkstraat diende afgesloten, begrepen haast geen mensen.
  Er was op het ganse publieke parcours van de Kerkstraat niets te doen.
  Dit werd zowel door de handelaars alsook bewoners als een probleem ervaren.

  Ik wil tot slot de mensen van Plage Culture met hun initiatief nog te feliciteren, en hoop dat er nog veel geslaagde edities mogen doorgaan. Alleen had overleg met de middenstand wrevel kunnen vermijden.

 4. Het gaat hem niet over afsluiten en zo maar gewoon over informatie, weten op voorhand wat de bedoelingen zijn !! En inderdaad eventueel samenwerken aan zo’n manifestaties. In dit bijzonder geval was een zaterdag als drukste dag van de week geen ideale zet, waarom geen zondag ?? En vergeet niet er zijn wel andere zaken dan drankgelegenheden in Dendermonde, samen sterk (middenstand en stadsbestuur) zou ons motto moeten zijn, maar hier blijkt in dit geval waar zelfs onze schepen van middenstand voor een voldongen feit word gesteld totaal niet te bestaan !! We kunnen dit alleen maar enorm betreuren !!
  Handelskern dendermonde,
  Octave Tecqmenne voorzitter

 5. Dit heeft volgens mij weinig te maken met al dan niet respect hebben voor de vrijwilligers, die zich trouwens van hun beste kant lieten zien.

  Het viel echter objectief vast te stellen dat de Kerkstraat van 9u tot 22u ’s avonds niet alleen verkeersvrij maar ook parkeervrij werd gehouden. Indien er mij hiervoor iemand een gegronde, relevante reden kan van geven had ik ze graag vernomen….

  Het nutteloos afsluiten van een straat kan men volgens mij wel onder de noemer “middenstandsonvriendelijk” catalogeren.

  Ik vind het een prachtig initiatief dat enkel nog in betere “banen” dient geleid te worden… vooral letterlijk dan.

 6. Ik wil tot slot de mensen van Plage Culture met hun initiatief nog te feliciteren, en hoop dat er nog veel geslaagde edities mogen doorgaan. Alleen had overleg met de middenstand wrevel kunnen vermijden.

  Ik stel tevreden vast dat de standpunten en antwoorden al een stuk genuanceerder klinken dan de perstekst van mevr. Dierickx, goed zo!

 7. Als deelnemer aan Plage Cultuur, kon ik van op de eerste rij vaststellen dat je die zaterdagnamiddag van een win-win relatie kon spreken, zowel voor de Cultuur als voor de Middenstand. Het was een va-et-vient van mensen die initieel kwamen om te winkelen maar door nieuwsgierigheid gelokt, naar de Cultuurmarkt afzakten, en ook andersom. Natuurlijk moet er vooraf duidelijke communicatie en afspraken zijn, zodat niemand voor voldongen feiten wordt gezet. Er bestaat zo een oud gezegde ” als er passage is aan uwe winkel dan trekt de verkoop aan…
  Dát was ook duidelijk te merken op de dag van de klant, een gesmaakt initiatief van onze middenstanders, je kon vaststellen dat sfeer en volk in de stad mensen aanzet tot komen en kopen.

 8. Vermits ik 2 weken in het buitenland verbleef kan ik nu pas reageren op de commentaar.
  Het wordt stilaan een gewoonte dat de medewerker van Schepen Van Malderen reageert van zodra ik het stadsbestuur bekritiseer. Goed, dat bevordert de discussie, maar hou U dan aan de waarheid.
  Het behoort uiteraard tot de journalistieke vrijheid niet alles uit een persmededeling te citeren. Ik schreef onder andere dat “ik de activiteiten van Plage Cultuur, waarbij een 30-tal kraampjes staan opgesteld, ter promotie van het culturele jaar, apprecieer.” Ik heb absoluut niets tegen Plage Cultuur, in tegendeel, ik heb er op mijn manier promotie voor gemaakt: de affiche die me door de stad bezorgd werd heb ik zoals gewoonlijk opgehangen, en de foldertjes heb ik meegegeven aan mijn patiënten. Zelf heb ik een aangename namiddag doorgebracht op de Grote Markt en heb genoten van de optredens. Het is dus onjuist dat “Dierickx er zelf niet geweest is en totaal geen besef heeft van het aantal verenigingen dat deelneemt aan deze fantastische dag.” Van verschillende verenigingen ben ik lid. Als ik de inspanningen van de vrijwilligers en de dienst Cultuur van de stad niet waardeer, zou ik er dan promotie voor maken en er zelf, als toeschouwer, aan deelnemen? Voor mij was er op cultureel gebied maar één valse noot: de taal van een sp.a-Schepen tegenover Raymond van het Groenewoud persoonlijk vrijdagavond, toen deze artiest na zijn geslaagd optreden nog een pintje ging drinken. Beschamend!
  In mijn persmededeling stond ook dat “er een gebrek aan samenwerking onder de Schepenen was.” Dat heb ik aangeklaagd. Waarom overleggen de Schepenen van Cultuur, Middenstand en Mobiliteit niet wanneer zo’n activiteit wordt ingericht? Kan me iemand één reden geven waarom de volledige Franz Courtensstraat en de Kerkstraat met nadar moet afgesloten worden? Ook de Schepen van Middenstand was er niet over te spreken. En inderdaad, bij overleg waren -hopelijk- meer café’s open.
  Volgend jaar promoot ik opnieuw de Plage Culture, als dit ingericht wordt. Hopelijk denkt het bestuur dan aan de Middenstand.

Geef een reactie