Zoeken

“Moed van onze monitoren zakt verder weg”

Dendermonde – Op zaterdag 15 november vindt de jaarlijkse animatorenwerving van de speelpleinwerking De Speelplaat plaats. Samen met de aankondiging van deze activiteit lucht Thomas Van Damme, voorzitter van De Speelplaneet, zijn hart over uit uitblijven van een geschikte oplossing voor het gebrek aan een degelijk lokaal en terrein voor de speelpleinwerking in Dendermonde.

“We vragen dat de stad op 9 januari 2009, dag van onze nieuwjaarsreceptie, een duidelijke stap zou willen zetten voor een geschikt speelterrein toe te wijzen en in te richten, zoals u wellicht weet is dat al een jarenlange verzuchting van onze vzw. We vragen dan ook dat de stad eerder gemaakte beloftes nakomt en een definitief terrein kiest en een ontwerper aanstelt ten laatste op 9 januari. Onze monitoren, speelpleinkinderen en hun ouders vinden dat het nu wel degelijk tijd wordt voor een eigen aangepast terrein, en vinden dan ook dat de maat vol is en er met concrete afspraken aangedraafd mag worden. Zoniet zal de moed van onze monitoren nog verder weg zakken en betekent het voor de vele overenthousiaste monitoren die we hebben dat zij en speelpleinwerking niet de nodige middelen krijgen in het Dendermondse. Dan zal de vereniging zich ook bij deze houding neerleggen en haar conclusies eruit trekken, maar voorlopig hopen we op klare taal vanwege het stadsbestuur en hopen we vooral voor onze speelpleinkinderen, hun ouders en onze animatoren de nodige stedelijke erkenning en inzet met hoop op perspectief te verkrijgen.”, aldus Thomas Van Damme.

De jaarlijkse animatorenwerving van de Dendermondse speelpleinwerking De Speelplaneet vindt plaats op zaterdag 15 november vanaf 15 uur in zaal Mariakring op het OLV-Kerkplein in Dendermonde.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

9 reacties

 1. Een bibliotheek die massa’s geld kost, een sporthal die buitensporig veel geld heeft gekost, een grote markt waar een hele zomer gratis vertier is, een politiestaat die geld wegsmijt,… dendermonde is goed bezig, maar een visie laat staan centen omtrent de speelpleinwerking annex kinderopvang zodat de werkende mensen die deze stadskas spijzen een oplossing hebben voor hun kinderen….oops niet aan gedacht

 2. Tenzij je kinderen ouder zijn dan 12 zijn er oplossingen voor kinderopvang. Dendermonde was bij de eerste in Vlaanderen om te starten met IBO’s en behoort nu nog altijd bij de beste op vlak van voorzieningen. Er is zelfs dit schooljaar een nieuwe locatie in Appels gestart waarmee elke deelgemeente (op Mespelare nu na) over een eigen IBO beschikt waar kinderen van 2.5 tot 12 jaar worden opgevangen van 7 tot 19 uur. En dit niet enkel in vakanties maar ook schoolvrije dagen, voorschools en naschoolse en op woensdagnamiddag.

  Meer nog, Kind en Gezin en de Vlaamse overheid weigerden om extra subsidies toe te kennen voor uitbreiding van plaatsen plus de nieuwe vesting in Appels, omdat Dendermonde al te goed is uitgebouwd en ze voorrang geven aan gemeenten waar het slechter gesteld is. Het beroep van het stadsbestuur tegen deze uitspraak heeft niets veranderd. Het stadsbestuur, die een duidelijke visie had t.o.v. kinderopvang heeft dan maar besloten om capaciteitsuitbreidingen en de nieuwe locatie in Appels volledig zelf te bekostigen, net omdat ze van oordeel zijn dat betaalbare kwaliteitsvolle kinderopvang een recht is voor elke werkende ouder in gans Groot-Dendermonde.

  De speelpleinen zijn natuurlijk noodzakelijk om tegen te gaan dat de IBO’s boordevol zitten, er is al een locatie met wachtlijsten moet werken. Maar naast de IBO’s biedt de jeugddienst ook nog Grabbelpasactiviteiten aan als alternatief. Dus zelfs als je het speelplein zou wegnemen blijven er nog twee alternatieven over waar je kinderen naar toe kunnen.

  Trouwens, al dit doet er trouwens toch niet toe, want ze klagen niet over gebrek aan geld, maar over gebrek aan een vaste locatie, en terecht ook natuurlijk. Als ze van hier naar daar moeten gaan, plus de locatie in Baasrode leek me nu ook niet meteen de veiligste en gezelligste. En kwa budget zullen ze het wel niet slecht hebben gehad, als je ziet dat het stadsbestuur al zo’n 12.000 euro op tafel legt voor het busvervoer van de kinderen…

 3. Hola, als Dendermonde al zo goed voorzien is leg dan eens uit waarom een jong ouderpaar tot ongeveer 1 jaar moet wachten vooralleer het bij een onthaal moeder terecht kan waar het kindje dan nog niet eens full-time kan blijven?

 4. Heel simpel, omdat je spreekt over een baby/peuter, en niet over een schoolgaand kind dat terecht kan op een speelplein, IBO, … waar ik het over had. Het stadsbestuur heeft geen opvang voor kinderen onder de 2,5 jaar. Het OCMW heeft echter wel twee grote creches, en dan heb je nog DOG die tal van onthaalouders en kinderdagverblijven heeft. Echter blijft dat zobiezo problemetisch om opvang te vinden voor de allerkleinsten, dat is in gans Vlaanderen zo.

  Kinderopvang is op zich een vrij zware kost aan gebouw (met al de nodige regels en wetten), personeel, … zeker bij de allerkleinsten. Dit wordt opgelost door subsidies te geven aan creches, kinderdagverblijven, IBO’s, onthaalouders, … per kind dat ze opvangen. Waarom zouden de huidige instellingen zoals de OCMW creches, of de kinderdagverblijven op eigen kosten alles moeten regelen? Of waarom zou het stadsbestuur plots een eigen creche moeten starten op eigen kosten? Of moeten ze dan de kosten doorrekenen aan de ouders?

  Kinderopvang voor de kleinsten is op veel plaatsen een probleem, in Dendermonde valt het nog mee, in vergelijking met bv. grootsteden als Gent waar je je kind moet inschrijven nog voor het geboren is end an moet je nog wachten na de geboorte. Dergelijke plaatsen krijgen voorrang voor subsidies. Zo kregen Brussel, Antwerpen en Gent eerder dit jaar al 507 extra plaatsen door extra subsidies van Kind en Gezin. Nu is de rest van Vlaanderen aan de beurt, de Vlaamse regering geeft daarvoor 9 miljoen euro uit om 1895 plaatsen bij te maken. En voor het arrondissement Dendermonde komen er 47 plaatsen bij.

  Overigens, die subsidies dat de regering geeft, dat is dus 4750 euro voor 1 plaatsje te maken. Wil jij als ouder de factuur betalen om plaatsen te creëren? Of ben je van mening dat het stadsbestuur dan maar zonder de nodige subsidies geheel op eigen kosten een creche moet bouwen en die runnen om ook daar voor kinderopvang te voorzien?

 5. Uw vraag of ik er wil voor instaan op die kost te dragen is irrelevant aangezien daarvoor het systeem is ontwikkeld dat men ‘belastingen’ noemt.
  Wat u daar zegt over het inschrijven voor de geboorte is niet enkel in grote steden het geval want ik kan u bevestigen dat dat in Dendermonde ook nodig is.

 6. Dus dan kan ik daaruit concluderen dat u van mening bent dat het stadsbestuur op eigen kosten een creche moet openen? Want op die vraag antwoord u niet, en voor dergelijke projecten wordt immers het geld dat men belastingen noemt voor gebruikt.

  Want de OCMW’s en onthaalouders kunnen dergelijke kostprijzen niet dragen, mijn vraag was wel relevant, of u hen wil sponsoren voor dergelijk bedrag zodat de huidige initiatieven plaatsen kunnen aanmaken, tenzij u zoals ik eerder al zei en waarop u niet reageerde, van mening bent dat het stadsbestuur dan maar de kostprijs moet dragen en opvang organiseren.

  De situatie in grootsteden is nog altijd anders dan in Dendermonde, ik wil gerust aannemen dat bij een bepaalde onthaalouder, creche of een bepaald kinderdagverblijf je er ook best vroeg bij bent. Toch moet je niet gaan veralgemenen. Afgelopen jaar weet ik dat er zowel in Appels, St-Gillis als in Dendermonde plaatsen zijn geweest bij verschillende onthaalouders, althans als ik het internet moet geloven want er passeerde toch regelmatig een bericht van een onthaalouder die een plaats vrijhad, bij sommige onthaalouders in het Dendermondse waren er zelfs tot 7 plaatsen vrij. Ongetwijfeld zijn die snel ingevuld maar jij bent de eerste in het Dendermondse waarvan ik hoor dat je al voor de geboorte moet inschrijven.

  Wie echt opvang nodig heeft vindt die, wie natuurlijk een bepaalde plaats in gedachten heeft kan inderdaad soms op een wachtlijst komen alvorens er een plaatsje vrijkomt.

 7. Ga er eens niet voorbij aan de zaak aub!
  Er is een speelpleinwerking met gemotiveerde vrijwilligers die al ettelijke jaren een plaats vragen om de kinderen van de werkende mensen tijdens de vakantie op te vangen.
  Jaar na jaar worden er dingen onderzocht, studies gedaan, elke politieke partij heeft beloftes gedaan maar wat is het resultaat: nul,nul. Das de harde waarheid.
  En wat gaat het vervolg zijn? Dat deze gedemotiveerde vrijwilligers er binnenkort de brui aan geven. En dan zijn er 2 mogelijkheden: de stad doet niets of de stad zal zelf de kinderen opvangen op één of andere manier.
  Heb ik het woord daadkracht niet horen vallen tijdens de verkiezingen? Wel het wordt hoog tijd want tenzij je in het onderwijs werkt heb je namelijk geen 60 dagen verlof in de zomer!

 8. Maar kijk, daar ben je weer… om de kinderen van de werkende mensen op te vangen. En dan wat betreft de twee keuzes, ofwel niets doen ofwel de kinderen zelf opvangen op één of andere manier. Zoals ik de vorige keer al zei heb je sportkampen, grabbelpasactiviteiten en de IBO’s vanuit het stadsbestuur. Er is dus kinderopvang in de zomervakantie, enkel gedurende de week van 21 juli zijn de IBO’s gesloten, zelfs als je niet in het onderwijs werkt, ik denk dat 4 daagjes verlof wel mogelijk moet zijn voor een hele zomervakantie?

  Trouwens, als je toch als werkende ouder zoveel gebruik maakt van het speelplein? Wat doe je dan in de andere vakanties als er geen speelplein is? Wat doe je in het schooljaar, en wat doe je op woensdagnamiddag? Want zelfs het stadsbestuur heeft dan altijd opvang, en zelfs op andere schoolvrije dagen (bv. een pedagogische studiedag) is er in elke deelgemeente (behalve Mespelare) opvang voorzien van 7 tot 19u en dit voor kinderen van 2.5 tot 12 jaar.

  Over de zaak op zich geef ik je wel gelijk, ze zijn al jaren vragende partij, en er zijn inderdaad al veel beloftes gedaan en studies waarbij het jammer is dat bv. het plein aan de Galeidestraat niet geschikt was. We mogen al blij zijn dat in Dendermonde spelende kinderen geen overlast zijn, want anders zat je nog met die factor ook als je een plein wil inrichten. Dat ze het beu zijn om altijd te verhuizen kan ik zeker goed begrijpen, zeker als ze de rekening achteraf nog eens gepresenteerd krijgen i.v.m. de beschadigingen in de gemeenteschool in de Boonwijk. Ik hoop ook dat er snel een oplossing komt. Maar ik weet dat ze er mee bezig zijn.

  Want ook al geeft het stadsbestuur opvang, als al die kinderen van de speelplaneet naar de bestaande initiatieven zouden doorvloeien zou alles volzet zijn. Al dien je natuurlijk ook rekening te houden dat een groot deel kinderen zijn die zobiezo opvang hebben (bv. bij de oma, of de ouders zijn thuis) maar liever met kameraden spelen ed., dit heb je bij alle initiatieven.

Geef een reactie