Zoek

Ik wil zo lang mogelijk muziek blijven maken

Dendermonde – Wie de naam Jan Van Rossem hoort, denkt onmiddellijk aan ‘Can You Duet’, de zangwedstrijd van VT4, die zes maanden geleden plaatsvond. Editie vroeg zich af hoe het zes maanden later met Jan gaat.

Jan, hoe gaat het met je?
Jan Van Rossem: “Goed, maar ik heb de druk. Na de drukke start van het schooljaar, is het nu thuis wat drukker. Ons tweede kindje komt er weldra aan en ik ben bezig met het verbouwen van de kinderkamer. Muzikaal is het nu iets rustiger. Dat is eigen aan de periode. Wanneer de zomer echt verdwenen is, zijn er ook steeds minder optredens.”

Wat doe je in het dagelijkse leven?
JVR: “Ik ben fulltime leerkracht lichamelijke opvoeding in de eerste graad van het VHTI. Ik ben dus niet professioneel met muziek bezig, in tegenstelling tot wat sommige mensen denken. Muzikaal heb ik net een productie ‘Affligem Classics’ achter de rug. Daarnaast treed ik regelmatig op met de covergroepen “Passepartoe” en “In Extremis”. Recent zijn we ook begonnen met een nieuw folkproject, dat luistert naar de naam ‘Roots’. Daar kruipt op de moment veel tijd in. We willen de groep stapsgewijs verder uitbouwen.”

Hou je buiten muziek er nog andere hobby’s op na?
JVR: “Mijn vrouw, Leen, en mijn tweejarig zoontje Seppe vragen veel tijd. Daarnaast sport ik wel af en toe. Ik speel heel soms nog basket, op recreatief niveau. Af en toe stap ik op de mountainbike om mijn conditie op peil te houden. In de zomer ga ik mee als kookouder op één van de KAZOU-vakanties van de CM. Het muzikale krijgt echter voorrang op mijn sport- of andere vrijetijdsactiviteiten.”

Wat herinner je je uit je kinder- en jeugdjaren?
JVR: “Ik ben geboren in Dendermonde, opgegroeid in Oudegem. Wie mij kent, weet dat ik een roodwit Dendermonds hart heb. Ik ging naar de kleuterschool op ’t Saske en daarna was het tijd voor 12 jaar Heilige-Maagdcollege. In die periode ben ik ook beginnen basket spelen bij Hemaco en ging ik naar de muziekschool.”

Haalde je wel eens kattenkwaad uit?
JVR: “Neen, ik heb geen straffe stoten uitgestoken. Ik was eigenlijk een brave jongen, zeker tot mijn zestiende. Nadien ging ik overal naar toe waar ik kon naar toe gaan en liefst tot op het einde, want ik wou echt niets missen.”

Hoe ben je eigenlijk met muziek begonnen?
JVR: “Muziek heeft me altijd al geprikkeld. Mijn moeder speelde thuis piano en in mijn familie zijn er ook verschillende muzikanten. Ik ging dus op negenjarige leeftijd naar de muziekschool en ik koos toen het stoerste instrument voor een jongen: de dwarsfluit (lacht). Bij de overgang naar het secundair onderwijs, heb ik mijn dwarsfluit aan de kant gelegd en ben ik gitaar beginnen leren. Eerst op mezelf en nadien ook even in de muziekschool. Nu volg ik trouwens nog les, maar dan voor zang.”

Hoe ben je in ‘Can You Duet’ terechtgekomen?
JVR: “Eigenlijk gewoon voor de lol (lacht). Ik had over de audities op internet gelezen en ja ik vroeg me af of dat niets voor mij was. Leen heeft me overtuigd om mee te doen, onder het motto: ‘dit is best grappig’. En het was ook wel leuk, maar ook zeer leerrijk. Kortom het was een goede ervaring.”

Is er iets uit voortgevloeid uit ‘Can You Duet’? Er doen vaak wilde geruchten over die talentwedstrijden.
JVR: “Buiten de ervaring die ik rijker ben, niet echt nee. Vele mensen zijn hier ook verbaasd door. Je moet er echt wel voor werken als je ergens wil geraken. Je krijgt het niet op een schoteltje aangeboden. Het is zo dat we drie maand na de show geen optredens mochten doen, zonder toestemming van de productieleiding. Mensen konden namelijk alle finalisten samen boeken. Niemand heeft dat ooit gedaan, maar we moesten wel beschikbaar blijven.”

Wat zijn je toekomstplannen? Wat zou je echt nog graag doen in je leven?
JVR: “Ik wil zo lang mogelijk muziek maken in mijn leven. In de nabije toekomst zal dat vooral met ‘Roots’ zijn. Er lopen trouwens onderhandelingen met de organisatoren van M’Eire Morough. Mochten we daar kunnen optreden, zou dat echt fijn zijn. Ik hoop ooit eens langs culturele centra te kunnen toeren. Ook de musicals blijven mijn aandacht krijgen. Ik doe regelmatig wel eens een auditie. Het liefst van al wil ik zo lang mogelijk plezier blijven beleven aan mijn gezinnetje en als het even kan ook aan muziek. We leven van dag tot dag, maar in onze dromen een beetje verder.”

Welke boodschap wil je tenslotte aan onze lezers meegeven?
JVR: “Ik hoop vele mensen tegen te komen tijdens één van mijn optredens de komende zomer. Daarnaast roep ik organisatoren op om ons te boeken.” (wr)

Meer info: www.jan-van-rossem.bevanrossemjan@hotmail.com

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie