Search

Op zoek naar nieuwe locatie voor jeugdcentrum

Dendermonde – Jeugdschepen Meremans reageerde op een mededeling van speelpleinwerking De Speelplaneet over het uitblijven van concrete plannen om de vereniging te voorzien van de nodige accommodatie.

Marius Meremans: “Laat het duidelijk zijn dat de bouw van een jeugdcentrum opgenomen blijft in het meerjarig beleidsprogramma van de stad. Bij de recente budgetbesprekingen werden dan ook opnieuw financiële middelen gereserveerd, zowel voor de studie als de realisatie van dit jeugdcentrum. Andere (naburige) gemeenten schrappen soms bedragen, bestemd voor jeugd. Dendermonde doet dat dus niet.”

Er zijn volgens de schepen de voorbije maanden “ernstige ruimtelijke, technische –en dus ook financiële- problemen opgedoken met betrekking tot de mogelijke locatie voor het jeugdcentrum”.

“Daarom werd door het schepencollege beslist om, liever dan overhaaste beslissingen te nemen die ongewenste resultaten zouden opleveren, op zoek te gaan naar mogelijke andere locaties, rekening houdend met de mogelijkheden op ruimtelijk én financieel vlak. Maar daar is logischerwijze enige tijd voor nodig. Onder tijdsdruk worden niet steeds de beste beslissingen genomen”, meldt schepen Meremans. “De voorzitter van de Speelplaneet noemde de brief ‘een uiting van frustratie bij onze monitoren’. Het stadsbestuur heeft daar alle begrip voor maar hoopt op een verdere constructieve samenwerking! Net als de Speelplaneet is het stadsbestuur van goede wil.”

Er werd ondertussen ook afgesproken dat de voorzitter van de Speelplannet en de schepen van jeugd elkaar vaker zullen ontmoeten voor overleg.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

24 reacties

  1. Geen overhaaste beslissingen? Daar is het jeugdbeleid wel al jaren specialist in… Dit dossier loopt wel al 10 jaar aan… En er werden in het verleden volgens mij dubieuze beslissingen genomen, waardoor vele gemotiveerde monitoren de handdoek gooide. Denk maar aan dat jaar dat we op twee maanden alles uit de kast gehaald hebben om een plein op de Gentsesteenweg (vroegere VP) werkingsklaar te krijgen voor de zomer. Ik heb daar samen met anderen uren en dage gesleten voor het verven, onderhoudswerken, inrichtingswerken, vrijmaken van het terrein,… Er is toen geld tegen gesmeten, gesubsidieerd tot de Stad. Om dan vast te stellen een paar maand later, dat de Stad van dat terrein afwil en het dan maar ‘ruilt’ voor het terrein in de Galeidestraat.

    Om van overhaaste beslissingen van de voormalige Schepen te spreken… Nu blijkt dat dit terrein niet geschikt is om daar een Speelplein neer te planten…

    Waar zijn we mee bezig!

    Alle begrip en respect voor de voorzitter en de monitoren van de Speelplaneet… Het kan eens te veel worden, voor mij was dit al enkele jaren geleden, voor de huidige bestuursploeg is dat duidelijk nu.

    Beste Burgemeester en Schepenen, geen woorden meer, maar daden! En wel nu!

  2. Marius, tees is weel heel doorzichtig. Er is een probleem met de speelplaneet en dan maak je het dossier zo groot dat het onoplosbaar wordt. Zeg dan gewoon dat de stad geen geld heeft of wil geven, maar versteek u niet achter studies of onderzoeken. Dit is het dossier op de lange baan schuiven hé.
    Ik wil eigenlijk gewoon weten: wat doe ik komende zomer met onze kinderen want in januari moet ik mijn verlof vastleggen. Kan iemand daar op antwoorden?

  3. @ikke. Als er geen speelpleinwerking is, maak dan gebruik van één van de andere alternatieven die ik de vorige keer al gaf. Sportkampen of grabbelpas of nog makkelijker de IBO in jouw gemeente, je brengt gewoon ’s morgens je kinderen, en je gaat ze ’s avonds weer ophalen (de IBO is open van 7 tot 19u).

  4. @Aspharanx: Ik heb de indruk dat u het helemaal niet erg vind dat het enige speelplein uit de Stad ook op verdwijnen staat. Uw alternatieven zijn er wel, maar in de IBO’s is er ontzettend weinig speelruimte, vooral buiten. U haalt de IBO van Appels aan… Daar is een koertje van 2 meter op 4 ofzo… In de zomer moeten kinderen buiten kunnen spelen bij goed weer. Sportkampen zijn ook steeds in een sporthal en een grabbelpasactiviteit kost meer geld dan het speelplein en daar bent u gebonden aan de georganiseerde activiteit. Op het speelplein kunnen kinderen genieten van het mooie weer en ravotten in een groene omgeving, iets wat in uw voorgestelde alternatieven niet terug te vinden is.

  5. @Aspharanx: Bovendien zal een terrein zoeken en ter beschikking stellen veel minder aan de stad kosten dan Ibo’s, grabbelpassen, etc. Alleen nog maar het feit dat een speelplein met vrijwilligers werkt. Het staat bovendien vast dat de bestaande initiatieven direct zullen volboekt zijn als er geen speelplaneet meer is.
    Maar het lijkt mij duidelijk dat de stad er weer alles aan aan het doen is om de controle over de opvang te krijgen en het vrijwilligerswerk dood te knijpen. Maw: liever een dure door de stad gecontroleerde IBO en grappelpas dan een goedkoper vrijwillig speelplein. Hebben we heel deze beweging niet in talrijke sectoren van vrijwillig Dendermonde gezien?

  6. Neen, het klopt niet dat ik het niet erg vind dat het speelplein verdwijnt, er zijn immers veel kinderen die anders een hele vakantie binnen zitten, of amper hun vriendjes zien. En zonder speelplein zou dat een serieuze druk zetten op de IBO’s, wat ik eerder al zei en wat Ikke ook nog eens herhaalde.

    De speelruimte in de IBO’s valt relatief mee, die is vastgelegd door Kind en Gezin, maar varieert van locatie tot locatie. De binnenruimte van IBO Centrum zal bv. veel groter zijn dan een speelplein kan krijgen, dat gebouw heeft een capaciteit van 100 kinderen maar mag van K&G maar 67 kinderen opvangen. Er is dus in feite nog plaats over. Trouwens, de binnenruimte van speelpleinen is ook niet echt een vette, ben deze zomer op het speelplein in Baasrode geweest, waar de Speelplaneet eveneens zat en wat men daar ter beschikking heeft… Dan zijn de meeste IBO’s toch beter uitgerust op vlak van binnenruimte.

    Buiten kunnen de IBO’s inderdaad niet tippen aan een speelplein, een tuin van een IBO kan niet groot genoeg zijn. Helaas denkt het beleid daar soms anders over en kijk dan maar naar Appels… De gang van sommige IBO’s is al groter dan de buitenruimte van Appels, en over het plukje gras dat er daar staat kan je niets positiefs schrijven.

    Nu is het niet omdat een IBO vast hangt aan een bepaald gebouw dat ze daar de kinderen moeten laten spelen. Ik weet dat het Keur de speelplaats achter hen van het Atheneum in vakanties mag gebruiken waardoor ze een grote speelplaats en grasplein ter beschikking hebben. IBO Appels heeft dan weer in de vakanties de gemeentschool ter beschikking waardoor ook daar de kinderen bij goed weer buiten kunnen gaan spelen. Sint-Gillis gaat dan weer regelmatig op het speelplein spelen dat naast hen ligt, Schoonaarde gebruikt eveneens de Gemeenteschool (zitten in hetzelfde gebouw trouwens), helaas is dat geen groene omgeving omdat het een speelplaats is, maar het is natuurlijk wel heel wat buitenruimte. IBO Baasrode mag het speelplein ’t Broek gebruiken, dat is waar de Speelpleinwerking van Baasrode zat, en waar ook de Speelplaneet in augustus dit jaar zat. Ze kunnen natuurlijk enkel het plein gebruiken als de speelpleinwerking er niet zit.

    Genieten van het mooie weer en ravotten in een groene omgeving zijn dingen dat IBO’s ook willen stimuleren, en als ze zelf de oplossing niet hebben (bv. tuin te klein), dan zoeken ze wel naar andere alternatieven. Vaak zijn er in de buurt van de IBO’s ook groen ruimtes of pleintjes waar ze met de kinderen regelmatig naar toe trekken.

    Wat betreft de kostprijs, niet vergeten dat het stadsbestuur voor alles subsidies trekt, behalve IBO Appels nu. Stadsbestuur krijgt meer dan 300.000 euro aan subsidies voor de ingeschreven kinderen, komt daarbij nog eens dat ook het personeel gesubsidieerd is en dan nog de ouderbijdrage. Dit alles resulteert dat de IBO’s geen negatieve kostprijs hebben maar zelfs opbrengsten geven aan het stadsbestuur. Daarom ook dat de ouderbijdrage het minimum is van wat Kind en Gezin oplegt en dan ook de goedkoopste is in de regio, en toch nog algemeen goed is uitgerust. Al moet ik toegeven dat ook de besparingen bij het stadsbestuur ook de IBO’s treffen (o.a. besparen op voedsel, uitstappen, speelgoed, …). Dus ook al werkt een speelplein met vrijwilligers, het speelplein kost het stadsbestuur meer geld dan een IBO. Vooral het busvervoer is een duur plaatje natuurlijk (zo’n 12.000 euro voor afgelopen vakantie).

  7. En die subsidies komen niet uit onze zak of wat? Of het nu stadsbelasting, provinciebelasting of algemene belasting is: de burger betaald. En omdat de stad het niet moet betalen is dus een ibo goedkoper dan vrijwilligerswerk. Een ander betaalt de rekening dus het is goedkoper! Das nu wel echt kortetermijnvisie!!!

  8. Ik denk dat de 12000 euro aan busvervoer effectiever kond besteed worden indien er reeds werk gemaakt werd van de nieuwe vaste locatie. Indien de vorige legislatuur niet zo dom geweest was (en sorry voor de verwoording) dat plein op de Gentsesteenweg uit handen te geven voor een kat in een zak, en ervoor gezorgd had dat de pleinen in Grembergen en Baasrode hadden kunnen blijven bestaan, dan had er niet jaarlijks 12000 euro aan busvervoer moeten verloren gaan.

    Ik vind het alleen jammer dat de huidige legislatuur, dreigt in hetzelfde bedje ziek te worden.

  9. Toch even op wijzen Aspharanx dat die IBO’s wel nodig zijn enz. maar dat bv de speelplaneet qua ingesteldheid helemaal anders in elkaar zit dan een IBO. Een werking zoals Speelplaneet beperkt zich overigens ook niet in leeftijd. En dan ga jij natuurlijk onmiddellijk het reglement van K&G er bij halen om mij te bewijzen dat dit ook voor IBO’s niet het geval is (op papier). Maar iemand die het goed heeft bij de Speelplaneet kan op latere leeftijd volledig meedraaien in de werking van de speelplaneet (jawel hoor als ‘vrijwilliger’). En zo hebben vele tieners ook hun bezigheid tijdens de vakantie.
    Wat nu die infrastructuur betreft hé, toen wij vroeger naar het speelplein gingen aan de Gentse Steenweg dan konden wij daar alls kind ons volledig uitleven ook al was de infrastructuur niet super. Een kind heeft geen duizenden speeltuigen nodig, met een beetje verbeelding van de moni’s kunnen kinderen een hele dag spelen zonder ook maar een schommeltje te missen.
    Ik herhaal nog eens dat jouw IBO wel zijn nut zal hebben maar een goeie speelpleinwerking vervangen zal een IBO nooit kunnen. Het is overigens heel gevaarlijk om een monopolie te creëren. Creativiteit stimuleren daarentegen…

    Het irriteert me ook een beetje dat jij overal met je IBO komt aandraven. Laat ons duidelijk zijn dat het maintopic van dit artikel het uitblijven van het jeugdcentrum is. En wat men kan verstaan onder een jeugdcentrum is veel uitgebreider dan veredelde ‘kinderopvang’.

  10. Weet je wat het is: verenigingen zijn lastig, soms rebels, niet onderdanig en dat hebben politiekers niet graag. Onze Burgemeester heeft het op de laatste gemeenteraad bewezen. CD&V, de gezinspartij, o ironie. De cd&v moest in dit dossier al lang op zijn achterste poten gestaan hebben maar ze laten de verenigingen weer es in de steek!

  11. @Ikke
    Akkoord, subsidies komen ook uit onze zak en op dat opzicht is een IBO duurder dan een speelplein, maar jij was het die zei dat een speelplein minder zou kosten AAN HET STAD, niet aan de burger.

    @Wouter
    Wat verschil maakt het of die bussen naar de Boonwijk moeten rijden of naar de Galeidestraat of naar gelijk welk plein? Tenzij er meerdere speelpleinen zijn, zoals bv. Grembergen en Baasrode ed. gaan busdiensten nodig zijn om kinderen naar de vaste stek te brengen. Een vaste locatie gaat dus op zich niets veranderen aan de busdienst, tenzij het stad een “centrale” locatie kiest en de busdiensten zou afschaffen, maar dat zou voor veel mensen geen oplossing zijn.

    @Pol Pot
    Ik begrijp niet wat je wil zeggen met beperkingen op vlak van leeftijd. Als je bedoelt een minimum of maximumleeftijd dan hebben beide initiatieven dat. Overigens, het komt niet veel voor en is minder ingeburgerd dan een speelpleinwerking, maar vrijwilligers kunnen ook worden ingeschakeld in IBO’s, meer nog, dat gebeurd. Baasrode heeft bijna de volledige zomervakantie iemand gehad die vrijwillig kwam helpen. En het centrum heeft nu, tijdens het schooljaar, zelfs een vrijwilliger. Dus evengoed kunnen die tieners hun bezigheid in de vakantie doen in de IBO ook.

    En akkoord, een IBO is een alternatief maar geen volledige vervanging voor een speelplein. Een speelplein biedt naar spel toe meer mogelijkheden dan een IBO omdat ze meer begeleiding hebben. Ik heb zelf ook nog CM-kampen gedaan, wat je kwa creativiteit en spel ed. goed kunt vergelijken met een speelplein, en ik mis echt de activiteiten die ik toen gaf omdat je die in de IBO niet kunt doen, omdat je te weinig personeel hebt. Heel uitzonderlijk, als je weinig kinderen hebt, en dan nog wat jobstudenten of vrijwilligers, dan kan je nog eens iets groters en iets leukers doen maar voor de rest sta je meestal alleen of met twee om een activiteit te doen.

    En ja, ik kom overal aandraven met de IBO omdat ik persoonlijk vind dat indien er geen speelplein is, en je moet in de vakantie werken, die wel een alternatief kan zijn voor opvang. En omdat ikke tot driemaal toe vroeg naar een alternatief heb ik hem dat alternatief ook driemaal gegeven en ben ik dus overal komen aandraven.

  12. @Aspharanx: Wat is jouw antwoord datn op de beperking van locatie van een IBO? Weinig spelruimte buiten? In de zomer moeten kinderen buiten kunnen. Sorry, maar in Appels zou ik mijn kinderen niet graag in de zomer naar de IBO brengen, om ze op een koertje van 8m2 te laten spelen.

    CM-kampen kan je hoegenaamd niet met een speelplein vergelijken. Ik heb ze allebei gedaan, dus ik ken het verschil. Maar dat doet hier niets terzake.

    Het verdwijnen van De Speelplaneet, een 10-jarig initiatief waar je kinderen van 3 tot 15 jaar mee bereikt en waar je vanaf ze niet meer naar het speelplein kunnen komen als kind, monitor kunnen worden. Dus ook die leeftijdsbeperking van u, ik weet niet van waar je ze haalt. Voor 3 jaar kan je er niet terecht, maar ik denk dat een speelplein wel een ruim publiek bereikt, een IBO niet. Kinderen boven de 12 jaar kunnen er niet terecht! Daarnaast zorgt een speelpein ook nog voor binden van haar monitoren buiten de zomer en hebben deze ook nog regelmatig activiteiten. Allemaal zaken dat die ene vrijwilliger uit de IBO-Baasrode niet zal hebben!

  13. Appels is nu ook de locatie met gewoon weg geen tuin, want dat koertje en lapje gras heeft niet veel nut. Voetballen ed. is uit den boze want de bal ligt meteen op het dak of over de omheining. Vind het jammer dat men bij de bouw van een IBO geen rekening houdt met de eisen van het personeel ed. want toegegeven… een tuin is wel een minpunt dat K&G heeft opgemerkt, het is blijkbaar geen verreiste wat ik persoonlijk maar larie vind. Kinderen moeten buiten kunnen spelen. Persoonlijk vind ik het belachelijk dat het stadsbestuur in Appels een locatie gaat huren voor veel geld (want het gebouw is geen eigendom van de stad maar van Volkswelzijn), terwijl er op de gemeenteschool een zee van ruimte is. En dan heb ik het niet van eventuele lokalen die leeg staan door het aantal leerlingen, maar gewoon op vlak van ruimte. Men had daar met gemak nog een gebouw kunnen neerzetten, het is toch eigendom van de stad en dan had men meteen de speelplaats, het grasplein, speeltoestellen, … Trouwens, zoals ik eerder al zei, in vakanties en op woensdagnamiddag maakt IBO Appels gebruik van het domein rond de Gemeenteschool. Enkel naschools kunnen ze er niet terecht, maar dat is nu minder een probleem, want tegen dat kinderen gedaan hebben met hun vieruurtje is het toch al na 16 uur, dus zo geweldig lang is dat ook niet alvorens ze worden afgehaald. Persoonlijk hoop ik dat Appels snel een ander gebouw krijgt, stom eigenlijk om dat te zeggen want officieel zijn ze nog niet eens open (dus ze hebben nog geen naam, hebben nog geen receptie ed. gegeven maar ze vangen natuurlijk wel al kinderen op). Het gebouw op zich valt wel mee, al heeft het ook zo de nodige nadelen… Maar ja die tuin… Die tuin is het heikelpunt van de hele IBO daar en is ook de kleinste tuin van allemaal.

    Overigens, de tuin van een IBO is zobiezo altijd kleiner dan van een speelplein, maar het aantal kinderen dat er in wordt opgevangen is ook kleiner, een speelplein dat een meer dan honderd kinderen opvangt kan je niet gaan vergelijken me de IBO’s waarvan er maar één is dacht ik die meer dan 50 kinderen opvang.

    En ja akkoord, naar hogerop ligt de leeftijd iets hoger, wist niet dat ze tot 15 waren omdat ze in principe hanteren dat het maar tot het jaar is dat je 14 wordt. Maar soit, denk je dat de leeftijdslimiet op een IBO zo strak is dat van zodra je 12 jaar bent je niet meer mag komen. In principe kan je tot 14 jaar naar de IBO gaan, maar dan moet je ofwel nog altijd in de lagere school zitten, ofwel moet je een speciale reden hebben en het aantal 12-plussers in de IBO’s zijn natuurlijk wel heel beperkt, veel beperkter dan op een speelplein. Overigens bestaan er ook speciale IBO’s voor 12+ (bv. 12 tot 16 jaar), maar die zijn heel zeldzaam omdat er daar amper vraag naar is.

    Klopt dat die ene vrijwilliger dergelijke activiteiten niet heeft maar dat is daarom nog geen voordeel voor een speelplein. Mij interesseerden al die activiteiten die de speelplaneet organiseerde of die de CM organiseerde helemaal niets. Ik wou me gewoon amuseren met kinderen.

  14. @Aspharanx: Uw pleidooi voor IBO’s kan geen argument vormen tegen het verdwijnen van De Speelplaneet vind ik. Of er nu ruimte is of niet, kinderen of geen kindere van welke leeftijd ook. Alle IBO’s van Dendermonde samen kunnen nooit opvangen wat er met een speelplein verloren gaat. Kinderen leren er ook meer dan spelen. Ze leren kinderen van andere buurgemeenten kennen, terwijl je in een IBO op uw gemeente blijft. Dat geheel terzijde….

    Het hoofdonderwerp blijft de Speelplaneet. Ik vind de reacties van zowel de Burgemeester als de Schepen echt niet gepast, maar dat is mijn persoonlijke mening. Nu durven gaan stellen dat deze mensen, die tien jaar aan het lijntje gehouden zijn door de Stad, geen deadlines mogen stellen? Sorry hoor… Het kan eens dé druppel teveel zijn. Ik had en heb al lang de handdoek in de ring gegooid. Wat de Speelplaneet nu doet is een duidelijk teken aan de wand stellen dat er grondig iets mis iets met het stadsbeleid rond het speelplein! Jammer dat CD&V dit initiatief al jaren dwarsboomd! Is het misschien omdat De Speelplaneet zich afscheurde van het VP destijds? Het VP dat in beheer stond van de parochie? Wil CD&V zijn zogenaamde C nog eens verdedigen?

  15. Soit, meningen verschillen. Had gehoopt jullie te doen inzien dat het stadsbestuur wel degelijk een visie heeft op kinderopvang, al was het maar op vlak van IBO’s. Vind het jammer dat er mensen zijn die een IBO volledig uitschakelen en zelfs niet eens kinderopvang gaan noemen. Vind eerlijk is eerlijk, en naar mijn mening, als het stadsbestuur 85.000 euro uit eigen zak betaald, enkel en alleen voor de visie van kinderopvang in elke deelgemeente hebben, dat ze tenminste en visie hebben van kinderopvang. Althans dat is mijn mening, en dan kan je onmogelijk gaan zeggen dat het stadsbestuur geen visie heeft voor kinderopvang en geen oplossingen heeft voor de werkende mens. Naar mijn mening is een IBO wel een oplossing voor een werkende mens en kan persoonlijk jullie standpunt niet begrijpen.

    En mijn pleidooi voor IBO’s is nooit een argument geweest voor het verdwijnen van de Speelplaneet, ik ben tegen het verdwijnen van de speelplaneet en de IBO’s zijn irrelevant tot dit onderwerp. Het staat los van dit topic en ik zou er nooit niet zijn over begonnen moest men niet zijn afgekomen dat het stadsbestuur niet aan kinderopvang denkt en aan de werkende mens, wat volgens mij niet waar was. Vind persoonlijk dat het nu niet is omdat de speelplaneet lang moet wachten dat je plots moet gaan beweren dat het stadsbestuur niet denkt aan mensen die werken. Shocking news voor sommigen, kinderopvang is ruimer dan speelpleinwerking. En daarbij sluit ik de discussie over de IBO’s, tenzij jullie er nu nog over verder ingaan.

    Wat noem je aan het lijntje houden? Alsof het stadsbestuur op voorhand wist dat het terrein te drassig was dat je er niets op kon bouwen ed. Waarom zou het stadsbestuur dan die terreinen wisselen? Pas op, wil niet alles goedpraten, het stadsbestuur heeft daar fouten in gemaakt. Ze hadden al eerder een studie ed. moeten doen, en eventueel gekeken naar nog andere alternatieven in plaats van zich blind te staren op de Galeidestraat om nu vast te stellen dat het terrein niet geschikt is.

    Dat ze druk op het bestuur zetten met hun eis ok, zoals ze afgelopen vakantie hebben gedaan met hun actie op de Grote Markt. Maar om het stadsbestuur één maand de tijd te geven is toch wat overdreven. Rekening houdende dat ze zowel een terrein als een ontwerper vragen die is aangesteld tegen 9 januari. Vermits dat een openbare aanbesteding is moeten er verschillende ontwerpers worden aangeschreven, moeten ze wachten op de nodige offertes, moeten ze die nog vergelijken en daar een beslissing in nemen. Dus laat ons zeggen dat die hele procedure dan zo’n maand duurt, schiet er niet veel meer over hé… Hadden ze nu nog gezegd tegen 1 juli ofzo dan was er al wat meer tijd.

    Ze zetten wel druk, maar ik denk niet dat het stadsbestuur kan toveren en een wit konijn uit hun hoed halen, dus of ze hier tegen 9 januari hun slag thuishalen zou me verbazen. Nu ja, dat is mijn persoonlijke mening. Ze hebben groot gelijk dat ze klagen, en het wordt tijd dat er een oplossing komt, niet vandaag of morgen maar in feite gisteren, en akkoord dat ze druk zetten. Maar ze moeten wel met hun voeten op de grond blijven staan en realistisch zijn. Bovendien verknallen ze misschien wel hun verdere kansen, want met zo’n strikte deadline heeft het stadsbestuur maar twee keuzes, uit haar eigen patrimonium iets kiezen of dat van partners of weer een grondruil. Want tijd om grond over te kopen of een onteigeningsprocedure te starten is er niet als dat tegen 9 januari allemaal geklonken moet zijn, inclusief ontwerper. En als ze dan nog voor een grondruil zouden kiezen, is een studie van het terrein op voorhand zodat ze niet voor verrasingen te komen staan zoals in de Galeidestraat ook niet mogelijk.

  16. Als mede stichter en eerste voorzitter van De Speelplaneet zou ik ook graag mijn mening willen verwoorden. Sinds meer dan 7 jaar woon ik in het verre Australie, maar nog steeds begaan met “ons” project.

    De Speelplaneet is onstaan met een duidelijke betrachting: kinderen gedurende de “zomer”vakantie, zo veel mogelijk speelmogelijkheden bieden. Tien jaar geleden konden we alleen een ploeg sterk gemotiveerde monitoren leveren. En ja, jaar after jaar hebben ze dit verwezelijkt. Logistiek was dit zeer zwaar. Maar het was steeds met het voor uitzicht dat het eenvoudiger zou worden eenmaal er een vast terrein zou zijn. Vaak heb ik de eerste generatie Speelplaneters vergeleken met monitoren-bouwers-ingenieurs-verhuizers.

    Ik was dan ook meer dan verheugd te vernemen van een van de mede stichters dat de huidige monitoren ploeg van De Speelplaneet een creativere werking kan aanbieden dan wij. de eerste generatie ooit kon. Verder heb ik vernomen, via via, dat de huidige ploeg van de Speelplaneet, die ik amper of niet ken, aan de top staat van de Oost Vlaamse Speelplein werking.

    Zou het niet spijtig zijn dat dit uniek project, zijnde De Speelplaneet zou verdwijnen. De enige “mensen” die hiervan de gevolgen zullen dragen zijn de spelende kinderen. Er zullen oplossingen gevonden worden, sportkampen, IBO etc, maar niets is leuker dan just spelen.

    Mijn oproep:

    De Speelplaneet: geef er een lap op, blijf van je oren maken, organiseer betogingen, ludieke acties. Maar, blijf een werking organiseren, ik weet het het is frusterend maar het kind is centraal voor ons. En jawel, ik ben nog steeds een van jullie.

    Stadbestuur: er zijn meer dan genoeg oud speelplein monitoren onder jullie. We kennen elkaar en weten wat een werking nodig heeft. Ik weet een ding, geef hen een vast terrein en je werking zal boeren als nooit tevoor. Geef hen een pot verf en ze zullen vragen voor another vijf. Gebruik speelplein monitoren waar ze goed voor zijn, te spelen met de kinderen.

    Speelplaneet en Stadsbestuur; een uitdaging: werk samen en bereik minstens enkele dagen met meer dan 300 kinderen per dag. De ervaring is aanwezig in Dendermonde, laat dit niet verloren gaan.

    Speelplaneet, ik begrijp de frustratie, op tien jaar tijd zijn we toe aan de derde schepen van jeugd (Ferdy Willems, Leen Dierick en nu Marius Meremans) hun legislatuur is langer dan de gemiddelde monitor op een speelplein (6 jaar) en dan zelfs kan er niets gebeuren. At least een ultimatum stellen schudt de gemoederen wakker.

    Om een oude leuze uit de kast te halen: Spelen is ons leven.

    Stephan Baele
    Mede stichter
    Oud voorzitter De Speelplaneet (1998 2001)

  17. Stadsbestuur en fouten:
    1e fout: De Speelplaneet is reeds van bij hun begin (10 jaar) op zoek naar een vaste stek

    2e fout: Een terrein dat ze aangekocht hebben van de parochie, ruilen met een boer voor een ander terrein, zonder eerst onderzoek te doen of ze daar wel een Speelplein kunnen en mogen opzetten.

    3e fout: 5 jaar lang toch volhouden (en zelfs in de nieuwe beleidsnota van het jeugdwerk schrijven) dat er een jeugdcentrum zal ontwikkeld worden op de terreinen van de Galeidestraat.

    4e fout: Na vijf jaar meedelen dat er naar een nieuwe locatie wordt gezocht.

    En nu vergeet ik wellicht nog een aantal fouten op te noemen.

    Conclusie: De Speelplaneet wacht tien jaar op een nieuw terrein…
    – Weet dat de vorige zoektocht een jaar of vijf is blijven aanslepen.
    – Wetende dat het dan nog een jaar of drie zal duren dat er effectief een terrein en plan is.
    – Wetende dat de de aanbesteding en eigenlijke start van de werken nog twee jaar zal aanslepen.
    – Wetende dat er dus over een jaar of vijf nog geen nieuw plein en locatie zal werkingsklaar zijn.
    – Wetende dat er dan een nieuwe legislatuur over onze stad heerst en de plannen zouden kunnen gewijzigd, opgeschort, etc… kunnen worden, want wie weten komt er dan weer een nieuwe schepen van jeugd die oh zo weer een nieuw eigen idee en plan heeft.
    – Wetende dat dus de molen dan opnieuw zal beginnen en de vicieuze cirkel een nieuw toertje zal draaien.

    Wel met deze wetenschap vind ik het zeer oprecht dat ze een deadline stellen en zeggen het is nu of nooit? NIEMAND!

    Wel gezond mens laat er immers tien jaar lang met zijn of haar voeten spelen? Begrijpelijk dat een vereniging geen monitoren meer vindt om maar steeds jaar na jaar te blijven harken met de beperkte middelen.

    Al die monitoren worden op cursus gestuurd en worden daar geconfronteerd met andere speelpleinen en merken al snel dat het ergens anders zo veel beter is. De schepen is zelf al in Wichelen, Lochristi, etc… gaan kijken! Wel beste mensen, ik kan u zeggen Dendermonde loopt serieus achter!

    Slotoverweging:
    Ik kan het goed vinden met onze schepen van jeugd, maar ik heb het van in begin gezegd dat hij zal afgerekend worden op het dossier van de Speelplaneet en algemeen de huisvesting van alle Dendermondse jeugdverenigingen (IBO voor kinderen tot 12 jaar aanwezig of niet).
    Wel het is zo ver: Geen woorden meer, maar daden, Marius! Het is reeds vijf na twaalf!

  18. Dat ze een deadline stellen vind ik o en zelfs noodzakelijkk, maar waarom de zoektoch naar een oplossing beperken tot enkel stadseigendommen? Zeg eens, welke stadsdomeinen komen in aanmerking voor het bouwen van een jeugdcentrum en het ontvangen van mee dan 200 kinderen?

    Had men dan niet eerder een iets ruimere datum genomen, zoals bv. 1 juli? Dan heeft het stadsbestuur meer tijd om een oplossing te bedenken en kunnen ze ook nog een andere piste volgen, namelijk een nieuwe eigendom kopen of eventueel onteigenen. Akkoord het is vijf na twaalf, maar om dan het stadsbestuur te dwingen om een nieuw terrein te vinden op één maand. Nu zijn ze verplicht om in hun eigen patrimonium te zoeken, of ze moeten aan grondruil doen.

    Wat als de stad geen terrein heeft? Waarom zou het stadsbestuur dan nog verder investeren in de speelplaneet als ze geen werking meer geven? Wat als het stadsbestuur nu overhaaste beslissingen gaat nemen, zoals bv. op de gemeenteschool in boonwijk een barak ofzo op de speelplaats zetten voor de speelplaneet? Een deadline ja, maar die moet wel realistisch blijven volgens mij.

  19. Ze hadden nooit het plein op de Genstesteenweg mogen wegdoen. Dit was gewoon de meest ideale locatie! Maar neen stomweg, zonder nadenken en grondig onderzoek, ruilen ze dat met een terrein, waarover vijf jaar later blijkt dat ze er niet kunnen/mogen op bouwen.

    En wat Aspharanx als vraag stelt, geef ik als vaststelling…

    Ik denk dat de Stad het liefste van al heeft dat er geen terrein komt en dat de Speeplaneet de boeken toe doet, dan zijn ze meteen van een lastpost en een grote geldwreter uit hun budget kwijt en hoeven ze niet meer te investeren. Zo kunnen ze met het vrijgekomen geld rustig verder prutsen aan andere onnodige zaken. Ze zullen dan echter misschien wel meer dan 200 ouders en jongeren op hun dak krijgen, maar ja, dat is hun zorg dan niet meer…

    Een “barak” op de Boonwijk plaatsen is geen oplossing. De Stad kan daar, als eigenaar én baas van het Gemeentelijk Onderwijs nog niet eens van die directeur verkrijgen dat De Speelplaneet daar en hele zomer werking mag geven. Plus dat er dan iedere zomer weer “verhuist’ moet worden en het is dat dat de Speelplaneet ook beu is. Ze hebben nood aan aan eigen stek en ruimte dat kan uitgebouwd worden tot een modern speelplein dat beantwoord aan alle noden van de kinderen.

    De Stad had daar het idee om een jeugdcentrum te ontwikkelen, maar ook andere jeugdverenigingen van kunnen genieten: een pracht idee, alleen jammer dat het al vijf jaar bij een ‘idee’ blijft.

  20. Verenigingen zijn lastposten. Voor de stad alleen nog duurbetaalde managers, niveau 1’s en zwijgzaam en politiek benoemd personeel. En zolang iedere politieker zijn betaalde mandaten heeft is er toch geen vuiltje aan de lucht!
    Cd&V: de rekening voor dit beleid volgt !!!!

Geef een reactie