Zoeken

Verenigingen mogen geen oud papier meer ophalen vanaf 2010

Dendermonde – Er rijzen problemen voor verenigingen die voor een groot deel van hun inkomsten afhangen van de opbrengst van hun oud papier-ronde. Immers, Verko wil vanaf 2010 zélf instaan voor de ophaling. Een en al werd op de gemeenteraad verduidelijkt door schepen Dirk Abbeloos (CD&V) als antwoord op een vraag van Herwig Moons (Vlaams Belang).

Een van de redenen waarom Verko af wil van de verenigingen die papier ophalen, zijn de twee dodelijke ongevallen – in Berlare en Laarne – uit het verleden. Wie al eens achter zo’n preswagen van een jeugdvereniging reed, weet dat papierophaling niet zonder risico is.

“Moesten de ophalingen wegvallen, zou dat een zware aderlating betekenen voor vele verenigingen”, stelde Herwig Moons vast. Hij wou weten of de stad initiatieven neemt. Schepen Dirk Abbeloos wees er op dat het voor de inwoners van Dendermonde alvast niet uitmaakt wie de ophaling verzorgt. Ook na 2010 zal oud papier opgehaald worden.

Voor de verenigingen bekijkt de stad wat de mogelijkhedenn zijn. Eén optie is dat het geld dat de stad bovenop de prijs van het oud papier oplegt, blijft vrijhouden voor de verenigingen. Omdat de bedroting voor 2010 nog moet opgemaakt worden, kan de schepen nog niets beloven, behalve dat hij zijn “best zal doen”.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

2 reacties

  1. Alweer vrijwilligerswerk ten voordele van verenigingen dat aan banden wordt gelegd… Waar moeten verenigingen hun inkomsten nog halen?

    Ok, het is niet altijd even veilig, maar bij mijn weten zijn er in Dendermonde nog nooit echt ernstige ongevallen gebeurd. Een vuilnisman kan evengoed van zijn vuilkar vallen… Die mensen lopen even grote risico’s.

    En het fabeltje: ‘We doen ons best’, horen we de laatste tijd vaak in het CD&V/NVA kamp, zowel federaal als lokaal nu ook blijkbaar.

  2. Misschien moet Verko dan een vorming inrichten om de zoveel jaar, elke vereniging kan dan een aantal kandidaten naar zo’n vorming sturen waarin ze leren om veilig om te gaan met zo’n perswagen. En enkel wie een attest heeft van zo’n opleiding mag achter een perswagen staan.

    Ongevallen kan men nooit vermijden, evengoed kan een gewone vuilnisman zoals Wouter reeds zei ook in de wagen tuimelen. Maar met de nodige opleiding zodat ze de risico’s kennen, en weten wat ze mogen en niet mogen doen kan het toch al heel wat ongevallen vermijden. En belangrijk, kunnen de verenigingen blijven verder gaan met de papierophaling.

Geef een reactie