Zoek

Gedichtendag met Anne Provoost

anneprovoost_large.jpg

Dendermonde – Zin in een portie literatuur tijdens je middagpauze? Auteur Anne Provoost is op donderdag 29 januari om 12 uur te gast in Huis Van Winckel aan de Kerkstraat 28 voor een voordracht.

Anne Provoost neemt in het Vlaamse letterenveld een bijzondere plaats in. Ze studeerde Germaanse filologie in Kortrijk en Leuven. Na haar studies verbleef ze anderhalf jaar in de Verenigde Staten en schreef er de eerste versie van wat haar debuutroman zou worden: ‘Mijn tante is een grindewal’.

Het boek leverde haar meteen een grote literaire erkenning op en er volgden ook heel wat vertalingen. ‘Vallen’, haar tweede adolescentenroman, werd een nog groter succes. Haar meest recente boek ‘In de zon kijken’, is een roman voor volwassenen.

Anne Provoost groeide op in de Belgische Westhoek. Zij studeerde aan de Leuvense Universiteit en behaalde haar diploma Germaanse Filologie / Nederlandse Letterkunde met een scriptie over mensenrechteneducatie. Ze studeerde nog een jaar pedagogie en verhuisde daarna naar de Verenigde Staten, waar ze haar eerste boek schreef, Mijn tante is een grindewal. Voor dit debuut kreeg Provoost de Boekenleeuw en de Interprovinciale Prijs voor Jeugdliteratuur. Het was de aanzet van een veel gelauwerd schrijversbestaan.
Voor Vallen (1994) kreeg ze zowel de Woutertje Pieterse Prijs voor kinder- en jeugdliteratuur als de Boekenleeuw, een Zilveren Griffel en de eerste Gouden Uil. In De roos en het zwijn (1997) hervertelt Provoost het klassieke verhaal van The Beauty and the Beast. Haar boek gaat in grote mate over de seksuele rijping van een jonge vrouw en werd bekroond met de Boekenleeuw, de Gouden Zoen en in Oostenrijk met de Jugendbuchpreis der Jungen Leser.
Provoost schrijft niet alleen romans, maar ook korte verhalen en essays. De vraag hoe we naar kinderen kijken houdt haar bijzonder bezig. Haar roman In de zon kijken verscheen in het voorjaar van 2007. Het is het portret van een rouwende moeder, gezien door de ogen van een kind.

Begin 2008 verscheen bij Querido haar pamflet Beminde Ongelovigen, Atheïstisch sermoen.Anne Provoost

De inkom is gratis, maar reserveren aangeraden. Meer informatie: www.ccbelgica.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie