Je moet er blijven in geloven

Dendermonde – Sofie Van Den Broeck werd vorig seizoen uitgeroepen tot ‘Sportvrouw van het Jaar’ van Dendermonde en Lebbeke. De 21-jarige atlete is actief bij de Lebbeekse Atletiek Toekomst en behaalde al enkele opmerkelijke successen waaronder ‘Belgisch Kampioen Meerkamp’. Editie vroeg zich af hoe het in 2009 is met Sofie?


Sofie, hoe gaat het met je?
Sofie: “Heel goed. Op sportief vlak ben ik opnieuw volop aan het trainen na een jaar vol tegenslag. Vele kwetsuren en mijn laatste jaar hogeschoolstudies deden me gas terugnemen in de sport. Ik kon niet veel trainen en ik deed niet veel wedstrijden. Nu gaat het momenteel wel goed en ben ik terug bezig aan mijn comeback. Op professioneel vlak gaat het zeer goed.”Wat doe je in het dagelijkse leven buiten atletiek?
Sofie: “Ik werk sinds 1 september vorig jaar als kleuterleidster in Overmere. Nu ben ik bijna voltijds aan het werk, wat in het begin moeilijk was om in het ritme te komen van werken en trainen.”

Hou je buiten atletiek er nog andere hobby’s op na?
Sofie: “Wanneer ik niet moet trainen, probeer ik zoveel mogelijk te relaxen door eens te gaan shoppen, naar de film te gaan, iets gaan drinken met vrienden. Atletiek vraagt echter zoveel tijd en energie dat je niet echt veel andere hobby’s kan hebben daarbuiten. Zeker niet als je er goed wil in worden.”

Wat herinner je je uit je kinder- en jeugdjaren?
Sofie: “Ik heb als kind vele sporten uitgeprobeerd zoals turnen, ballet en voetbal. Ik ben blij dat ik van mijn ouders deze kansen heb gekregen. Zo ben ik uiteindelijk bij atletiek terechtgekomen. Voetbal in een jongensploeg vond ik ook wel leuk. Altijd plezier!”

Voetbal in een jongensploeg… Haalde je dan wel eens kattenkwaad uit?
Sofie: “Dat zou ik niet durven zeggen. Ik was een braaf meisje. Ik maakte veel plezier, maar echt stoute dingen doen? Nee, dat kan ik me niet herinneren.”

Waarom ben je atletiek gaan doen?
Sofie: “Ik denk dat dit gewoon puur toeval was. Daar is niet direct een duidelijk antwoord op. Ik probeerde allerlei dingen uit. Als laatste maakte ik de overstap naar atletiek en daar ben ik bij gebleven.”

Viel topsport goed te combineren met je studies?
Sofie: “Ik heb drie jaar kleuteronderwijs gedaan aan de Katholiek Hogeschool Mechelen. Met die school koos ik voor de makkelijkste verbinding. Ik verloor met de verplaatsing naar Mechelen het minste tijd. Tijd die ik nodig had om te trainen. Tijdens mijn studies was het niet altijd even makkelijk om na een zware schooldag de moed bij elkaar te vinden om te gaan trainen. De goede prestaties zorgden vaak voor een extra stimulans. Na mijn eerste jaar heb ik een topsportstatuut aangevraagd. Ik heb er die twee laatste jaren maar enkele keren gebruik van gemaakt. Ik heb echter nooit examens verzet. De trainingen plande ik in mijn blokrooster in.”

Welke tak van de atletiek beoefen?
Sofie: “Ik doe meerkamp, zevenkamp bij de vrouwen, en dit doe je op twee dagen: de eerste dag is dit 100 meter horden, hoogspringen, kogelstoten, 200 meter lopen. De tweede dag zijn dat nog verspringen, speerwerpen en 800 meter lopen. Mijn beste nummers zijn vooral 100 meter horden en verspringen. Maar als meerkampster moet je natuurlijk alle disciplines kunnen.”

Wat heb je zoal gewonnen?
Sofie: “Ik heb meerdere Belgische medailles gewonnen, provinciale titels, Vlaamse podiumplaatsen enzovoort. Mijn belangrijkste is de eerste plaats op het Belgisch Kampioenschap zevenkamp bij de juniores dames.”

Wat zijn je toekomstplannen? Wat zou je echt nog graag doen in je leven?
Sofie: “Graag zou ik trainer worden en meer bepaald voor kampnummers zoals verspringen, hoogspringen en kogelstoten. Ik wil jonge atleten graag laten kennismaken met alle disciplines van atletiek.”

Welke boodschap wil je tenslotte aan onze lezers meegeven?
Sofie: “Ik zou zeggen, als je iets wil, ga er dan ook voor! Als je echt ergens voor gaat, dan lukt het, maar je moet er blijven in geloven!“

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement

Geef een reactie