Het duurde maanden tot mijn eerste foto in beeld kwam

eddycorthals.jpg Sint-Gillis – Iedereen kent Eddy Corthals van naam, want die verschijnt al bijna zes jaar zo goed als dagelijks boven zijn weerfoto tijdens het weerpraatje na het VRT-journaal. Sommigen kennen hem misschien ook van zijn korte carrière als radioweerman in de Grote Peter Van De Veire Ochtendshow op de nieuwe zender MNM. Wij vroegen ons af hoe het met Eddy gaat.

Eddy, hoe gaat het met je?
Eddy: “Goed, ik ben sinds mijn vervroegd pensioen, zes jaar geleden, gefascineerd geraakt door het weer. Daar ben ik dan ook dag in dag uit mee bezig: van waarnemingen doen voor het KMI tot foto’s nemen en – ja – zelfs even kort radioweerman.”

Ben je buiten je taak als weerfotograaf nog met andere dingen bezig?
Eddy: “Niet veel nee, ik ben chef-kok en kook dus héél graag. Iedere dag maak ik verse soep. Daarnaast ga ik ook één keer per week lopen op de atletiekpiste. Ik pik ook graag eens een reisje mee en ga af en toe klussen in het huis van mijn dochter.”

Wat herinner je van je kinder- en jeugdjaren?
Eddy: “Ik ben geboren in Appels, mijn moeder woont daar nu nog steeds. Op elfjarige leeftijd ging ik op internaat in Eksaarde, bij de paters. Ik studeerde uiteindelijk af aan de technische school in Lokeren, in elektronica. Het weer interesseerde me toen nog niet. Koken wel, ik heb op het internaat eens voor mijn internaatgenoten mosselen gemaakt, dat was gemakkelijk voor een honderdtal mensen.”

Hoe is je carrière als weerfotograaf begonnen?
Eddy: “Op het einde van mijn carrière (Eddy werkte bij Belgacom, n.v.d.r.), sprak ik er wel eens met een collega over en begon ik er interesse voor te krijgen. Het is op zijn aanraden, dat ik me uiteindelijk een weerstation aangevraagd heb bij het KMI. Daarnaast ben ik dus foto’s beginnen maken van het weer, iedere dag. Ik stuurde er dagelijks naar de redactie van de VRT. Het heeft echter maanden geduurd voor mijn eerst foto in beeld kwam. Ik ben blijven volhouden, nu gaat er bijna geen dag voorbij of je ziet een foto van mij.”

Hoe ben je dan bij MNM terecht gekomen?
Eddy: “Op een goeie dag in december werd ik gewoon gebeld met de vraag of ik dat wou doen, veel tijd om na te denken was er niet, alles moest snel gaan. Ik zag dat eigenlijk niet zo zitten. Ik ben een amateur, een fotograaf, een waarnemer. Ik ben geen weerdeskundige hé. Ik heb hen dat ook gezegd, maar ze wilden echt mij in hun show. Ik heb het hen trouwens gezegd dat ze beter Frank Deboosere zouden nemen. Pas op, ze hebben serieuze inspanningen voor mij gedaan, want ik kon onmogelijk mijn reis verleggen, waardoor ik de eerste week het weerbericht bracht vanuit Egypte. Ze hebben kosten noch moeite gespaard.”

Frank Deboosere heeft ondertussen overgenomen. Je carrière was van korte duur.
Eddy: “Ja, ik was er nog geen maand denk ik. Toen ik plots gebeld werd dat ze toch Frank zouden nemen. De reden dat ze meegaven, was dat ze me niet verstonden in Limburg. Eigenlijk was het gewoon duidelijk, dat het niets voor mij was. Frank is als weerman een entertainer, ik niet. Pas op, Frank zat er echt mee in. Hij heeft me erover gebeld, want hij wou mijn werk niet afnemen.”

Je kan je nu terug volop concentreren op je foto’s. Wat is je favoriete fotoplekje?
Eddy: “De mensen zullen dat wel al hebben gemerkt. De forten is één van mijn favorieten en ook de velden in de Korte Haagstraat. Pas op, het is niet makkelijk om de juiste locaties te vinden. Je moet rekening houden met de weersomstandigheden, maar ook met het landschap. Een goede weerfoto moet opgebouwd zijn uit 3/5 lucht en 2/5 ondergrond.”

Wat zijn je toekomstplannen? Droom je ergens van?
Eddy: “Niet echt, als ik nog iets doe zal het niet meer voor de media zijn, dat heb ik geleerd, hoewel, een kookrubriek in jullie magazine, dat zou nog eens iets zijn. Neen, daar wil ik me in de toekomst meer mee bezig houden, met koken. Geen restaurant openen, maar er toch iets meer mee doen. Ik ben tenslotte een gediplomeerde kok.”

Welke boodschap wil je tenslotte aan onze lezers meegeven?
Eddy: “Blijf met je voeten op de grond en geniet verder van al wat het leven je te bieden heeft.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord