Zoeken

Er zwemmen dolfijnen in Dendermonde…

Dendermonde – Vissers en aalscholvers, het zal nooit wat worden. Om de beschermde vogels op een milieuvriendelijke manier van de Brusselse Forten, Dendermondes bekendste visvijver, weg te houden, plaatste de stad, op aanraden van enkele doorwinterde vissers, plastieken dolfijnen op het water.

Vorig jaar werd aangekondigd dat men een sonarsysteem zou installeren op de Brusselse Forten om de vogels te verjagen. De dienst leefmilieu meende echter dat dit geen effect zou hebben op lange termijn, aangezien de aalscholvers vlug gewoon geraken aan dit geluid. Schepen Carine Verhelst (sp.a), onder andere bevoegd voor visserij: “Twee ervaren vissers brachten ons op een idee. Zij ontdekten dat aalscholvers zich laten afschrikken door beweegbare spullen op ’t water. Dit wordt uitgetest op de Brusselse Forten, dus wie vanaf woensdag passeert langs de visvijver zal op het water drie plastieken dolfijnen zien drijven. Als dit systeem werkt, bieden we een milieuvriendelijke oplossing voor dit probleem en bovendien is het nog leuk om naar te kijken!”

AalscholverHengelaars hebben het niet voor aalscholvers en zijn de beestjes dan ook liever kwijt dan rijk. In de jaren 1960, toen aalscholvers nog niet beschermd waren, was de soort in ons land dan ook bijna uitgestorven. Pas sinds de Europese Vogelrichtlijn geniet de soort van een strikte bescherming en is het jagen op aalscholvers uit den boze. De vogel kende een heuse remonte. Voor milieubeschermers is de aalscholver een indicator van de kwaliteit van het milieu en in het bijzonder het oppervlaktewater. Voor hen zijn grote hoeveelheden aalscholvers dan ook goed nieuws, al denkt niet er zo over.

Carine Verhelst: “In de gemeentelijke visvijver ‘Brusselse Forten’ zetten we jaarlijks voor zo’n 13.000 euro nieuwe vissen uit. De aalscholvers eten bijna de helft van hun eigen gewicht op aan vis. De vogels eten bij voorkeur vis die tussen de 10 tot 30 centimeter groot is. Heel wat andere grote vissen, zoals de karpers, hebben pikwonden”. Volgens een studie van de Vlaamse Vereniging van Hengelsportverbonden (VVHV) overwinteren minstens 5.200 dieren in Vlaanderen. De schade aan de visserij door aalscholvers wordt in Vlaanderen geraamd op 750 ton vis of 4,5 miljoen euro.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie