Zoek

Carl en Sofie helpen Dawa een toekomst opbouwen

cunica.jpg
Carl en Sofie met in het midden hun adoptiekindje Dawa en haar mama en broertje.

Sint-Gillis – Carl Vansynghel en Sofie Steyaert besloten zo’n twee jaar geleden zich te engageren voor een goed doel. “We hebben het hier goed en we vonden dat we mensen met minder geluk op een bepaalde manier moesten helpen”, vertelt Carl. Het koppel had daarbij een bepaald doel voor ogen. “We wilden graag iemand persoonlijk helpen, maar daarnaast was het ook onze wens om iets voor een grotere gemeenschap te doen”, licht Carl toe.

Uiteindelijk kwamen Carl en Sofie in contact met de vzw Cunina die meer dan 8.000 kinderen in vijf landen helpt door onder meer onderwijs aan te bieden. Cunina werd opgericht in 1990 en is sinds 2004 een erkende niet-gouvernementele organisatie (NGO).

Carl en Sofie storten nu elke maand 30 euro voor hun ‘adoptiekindje’ Dawa Jangmu Sherpa in Nepal. “Deze hulp is heel direct, heel persoonlijk en structureel. Als een kind kan studeren, heeft het uitzicht op een beter leven en kan het meteen ook instaan voor de mensen in zijn directe omgeving”, vertelt Carl. Cunina is een pluralistische, neutrale organisatie. “Ook dat vonden we belangrijk”, vult Carl aan.

“Dawa, het kindje dat we helpen een betere toekomst opbouwen, is nu acht jaar. Haar papa werkt in het buitenland om z’n gezin te kunnen onderhouden. Haar mama zorgt ook nog voor een ouder broertje”, vertelt Carl. Vorige maand bezochten Carl en Sofie hun adoptiekindje in Nepal. Cunina heeft in Nepal scholen op drie locaties. De kinderen worden er opgevangen en krijgen er onderwijs.

Carl: “Deze inleefreis was een unieke ervaring. Je bent niet als toerist in het land. Je wordt geconfronteerd met de dagdagelijkse realiteit van de Nepalese bevolking. We verbleven er zeventien dagen bij de gezinnen die door Cunina worden gesteund. Vier dagen waren we te gast bij het gezin van ons adoptiekindje. Aanvankelijk was Dawa verlegen maar dat verbeterde snel. Het was een zeer emotionele inleefreis en we gaan zeker nog terug.”

“We hebben zelf kunnen vaststellen dat onze maandelijkse bijdrage het verschil kan maken tussen leven of overleven. De hulp wordt er trouwens enorm gewaardeerd”, zegt Carl. “Ik heb zelf nog nooit zo dicht tegen ontwikkelingshulp gestaan.”

Als je graag meer informatie wilt, kan je terecht bij Carl Vansynghel op dit e-mailadres carl.vansynghel@gmail.com

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie