Francois D’hollander, Natuurpunt

“Iedereen moet leven”

Thuis bij Francois D’hollander nemen we plaats in zijn bureau. Hier zijn de muren tot het plafond gevuld met boeken, tijdschriften en knipsels, het merendeel over planten en dieren. Wie dit heiligdom betreedt weet het wel zeker: deze man zet zich in met hart en ziel in voor de natuur.

Francois D’hollanderFrancois is er nu 63, en al een paar jaar op prépensioen. Al sinds begin jaren zeventig is hij lid van Natuurpunt, dat toen nog vzw Natuurreservaten heette. In de jaren tachtig volgde hij de cursus natuurgids. Sinds hij de Boelwerf vaarwel zei en meer vrije tijd heeft, is zijn engagement wel groter geworden. Zo is hij, samen met Tarcy Verstraeten, conservator van het Grembergse natuurgebied Groot Schoor.

In ‘zijn’ natuurgebied doet Francois uiteraard mee aan de beheerswerken. Twee maal per jaar -volgende maand is het weer van dat- maait hij met vele andere vrijwilligers er het riet. Ze doen dat bij laag water en, omdat het traditie is, in de winter. Dat ook de jongelui van jeugdhuis Snuffel telkens paraat staan om mee te helpen, doet Francois veel plezier. Als er gemaaid wordt, haalt Francois ook zijn raster van 1 vierkante meter boven. Dat gebruikt hij om in het gebied de rietstengels te tellen. “Men zegt dat hoe meer je het riet maait, hoe dikker het wordt. Wel, ik ga dat testen!”, vertelt hij. Terwijl controleert hij de hoeveelheid slib die de Schelde het voorbije jaar heeft afgezet.

Naast zijn activiteiten in het Groot Schoor, is Francois ook op andere momenten met de natuur bezig. Zo heeft hij al verschillende wandelingen uitgestippeld, organiseert hij cursussen en helpt hij elk jaar de padden oversteken. “Het voornaamste dat ik wil bereiken”, zegt hij, “is dat iedereen weet wat de natuur is, dat iedereen de natuur apprecieert en er interesse in krijgt.” Hij is naar eigen zeggen geen groene jongen, al weet hij dat hij wel die reputatie heeft. “Ik ben iemand die de kerk in het midden wil houden. Iedereen moet leven.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement

Geef een reactie