Katleen Hermans, Blijdorp

Helpen en geholpen worden

Katleen HermansElke week gaat Katleen Hermans naar Blijdorp in de Baleunisstraat in Sint-Gillis, waar ze vorming geeft. Dat Katleen in een rolstoel zit, houdt haar niet tegen om zich elke week een hele dag met hart en ziel in te zetten.

Katleen is van opleiding maatschappelijk werkster, en deed als studente al stage bij mentaal gehandicapten. Nu gaat ze, samen met haar hulphond, elke donderdag in het Blijdorp-dagcentruum in Sint-Gillis vorming geven aan matig mentaal gehandicapten. “De bedoeling is om wat rest van de schoolse kennis van de deelnemers te bewaren. Dat zijn heel praktische zaken, zoals geld geven en terugkrijgen in de winkel, recepten lezen en werken met de computer. We werken ook rond individuele interesses”, vertelt ze. Omdat het niveau heel erg verschilt, is individueel werken noodzakelijk.

Katleen leerde zes jaar geleden de vrijwilligerswerking kennen op een welzijnsbeurs. “Toen ik begon was er weinig ruimte voor vorming. Ik heb mijn eigen weg gezocht, heb zelf de vorming opgezet en heb mezelf gaandeweg veel bijgebracht.” Ook al heeft het personeel het heel druk, Katleen krijgt van hen veel steun. “Het is niet zo dat ze alles voor mij voorbereid hebben. Ik moet zelf de verantwoordelijkheid nemen.”

“Heel puur”

Katleen zit in een rolstoel, wat haar werk bij Blijdorp niet altijd even makkelijk maakt. Als ze materiaal nodig heeft dat hoog in een kast staat, heeft ze helpende handen nodig. Dat is niet noodzakelijk een nadeel. “Sommige deelnemers zijn echt blij dat ze ook zélf eens iemand kunnen helpen.”

Zou Katleen dit werk ook aan anderen aanraden? “Zeker en vast, maar het moet je wel liggen natuurlijk. Wat je terugkrijgt is heel puur, niet opgelegd en zonder verplichtingen.”

Wie ook vrijwiligerswerk wil doen bij Blijdorp in de Baleunisstraat, kan contact opnemen met Anja Colman (052/259200). Ook in Dendermonde en Buggenhout doet Blijdorp beroep op vrijwilligers.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement

Geef een reactie