Daniëlle Glorie, moreel consulente plechtigheden bij Feniks

“Helpen om verdriet te plaatsen”

De uitvaart van een geliefde organiseren, is niet makkelijk. Voor kerkelijke uitvaarten kan je dan vertrouwen op een priester die het klappen van de zweep kent. Als er geen priester aan te pas komt, kan je terecht bij Daniëlle Glorie. Zij stelt een plechtigheid samen, organiseert en regisseert met hart en ziel.

Daniëlle GlorieFeniks ontstond 20 jaar geleden in de schoot van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen. Met de komst van het crematorium in Lochristi hadden meer en meer mensen de behoefte om als vrijzinnige op een waardige manier afscheid te nemen van geliefden. Nu beperkt Feniks zich niet meer tot uitvaartplechtigheden alleen, en kan je er ook -gratis- terecht bij huwelijken, geboortes en adopties, lentefeesten, herdenkingen. Daniëlle Glorie uit Sint-Gillis is sinds 1996 actief bij Feniks. Daarvoor was ze al moreel consulente in de Dendermondse bejaardenhuizen.

Echt helpen
“Soms is het wel lastig”, geeft Daniëlle toe. “Er zijn plechtigheden die je blijft onthouden. De uitvaarten van kinderen blijven me allemaal bij: ik kan ze nog allemaal noemen.” Vrijwilligers die er nood aan hebben, vinden steun in de groep Feniks-vrijwilligers. “Het klikt heel goed. We hebben ook veel plezier samen”. Bovendien is er een beroepskracht die hen bijstaat waar nodig.

“Ik doe het liefst uitvaarten. Waarom? Het contact met de mensen, én het gevoel dat je de mensen écht geholpen hebt om waardig afscheid te nemen. Bij huwelijken of een van de andere plechtigheden gaat het minder om de echte hulp. Het geeft voldoening de mensen te helpen hun verdriet te plaatsen.” Ook al kan Daniëlle zelf veel ideeën aanbrengen voor een uitvaart, ze moedigt de mensen aan hun gedacht te zeggen. “Ik zeg altijd: probeer het te doen zoals júllie het willen, want het is het laatste dat je kan doen.”

Meer info: www.plechtigheden.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord