Vanessa Vandewalle en Manu Aerssens, vrijwillige bijzitters

“Democratie moet je koesteren”

Bij elke verkiezingen worden vele mensen opgeroepen om als voor- of bijzitter in een kiesbureau te zitten. En bij elke verkiezingen proberen bijna al die mensen een smoes te verzinnen om aan die taak te ontsnappen. Niet zo Vanessa Vandewalle en Manu Aerssens: zij hebben zich zelfs aangemeld als vrijwilliger om op 7 juni bijzitter te zijn.

Bijzitters Vanessa Vandewalle en Manu AerssensBij de vorige verkiezingen werden Vanessa en Manu opgeroepen als bijzitter. In plaats van zo snel mogelijk een smoes te verzinnen, deden ze hun plicht. “Het was gezellig om alle buren te zien passeren”, zegt Vanessa. “En je leert nieuwe mensen kennen”, vult haar man aan. Bovendien werden ze goed verwend met ontbijt en middagmaal.

Omdat ze zo goede herinneringen aan de vorige keer had, wilde Vanessa zich dit jaar opgeven als vrijwilliger toen ze over die mogelijkheid hoorde op de radio. Manu was meteen akkoord. Vanessa was zelfs zo enthousiast dat ze, toen ze het bericht kreeg dat ze niet moest komen, teleurgesteld was. Gelukkig voor haar kwamen er toch plaatsen vrij, en kan het koppel toch samen gaan zitten. Vanessa heeft wel al vreemde blikken van vrienden en collega’s gekregen. “Sommigen hebben mij gek verklaard. Ik antwoord dan altijd dat ik er wél voor zorg dat zij niet opgeroepen worden”, lacht ze.

“Burgerplicht”
Dat mensen met allerlei al dan niet oprechte excuses vanonder het bijzitterschap willen muizen, is iets waar Manu niet bij kan. “De meeste mensen”, zo zegt hij, “staan huiverig tegenover de idee en denken dat het het einde van de wereld is. Maar het is gewoon je burgerplicht. We mogen blij zijn dat we in een democratie leven, een van de beste systemen die er zijn. We moeten dat koesteren. En we moeten er iets voor doen, in plaats van ons te versteken achter smoezen.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement

Geef een reactie