Search

Bespaar op je energiefactuur en ontvang een beloning

Dendermonde – Dendermonde stapte zeven jaar geleden als eerste stad in Oost-Vlaanderen in het project ‘Klimaatwijken’. Het initiatief kwam van Bond Beter Leefmilieu. Het doel was en is nog steeds het kyotoprotocol tot in de huiskamer te brengen. Op 1 november gaat een nieuwe campagne van start. Als je interesse hebt, kan je op woensdag 28 oktober om 20 uur naar een informatieavond in het vroegere gemeentehuis van Grembergen.

We verbruiken dagelijks onze portie energie: gas, elektriciteit en stookolie. Energie verbruiken kost heel wat geld en zet tegelijk ons leefmilieu zwaar onder druk: CO2-uitstoot met opwarming van de aarde tot gevolg, uitputting van energiebronnen enzovoort. Redenen genoeg om de handen uit de mouwen te steken en iets te doen rond dit thema dacht men bij de Bond Beter Leefmilieu en het project Klimaatwijken werd geboren.

Wat houdt het project in? Groepen gezinnen in een wijk of vereniging, oudercomité, collega’s, samengebracht in een ‘klimaatwijk’ gaan vanaf 1 november 2009 een weddenschap aan. Ze wedden met het stadsbestuur dat ze 8 % kunnen sparen op hun energiefactuur in 6 maanden tijd. Door een aantal eenvoudige energietips toe te passen en wekelijks meterstanden van gas en elektriciteit door te geven slagen ze daar ook meestal in.

Bovendien kan elke klimaatwijk op de persoonlijke begeleiding van een energiemeester rekenen. Deze vrijwilliger wordt opgeleid door de provincie en helpt met tips om energie te sparen en beantwoordt vragen van de deelnemers.

Door spaarlampen en spaardouchekoppen te gebruiken, radiatorfolie te hangen en spleten en kieren te dichten zien deelnemers een half jaar lang aan de hand van hun meterstanden hun verbruik dalen. Koken met het deksel op de pot, de diepvriezer regelmatig ontdooien of stand-by verbruik uitschakelen. Het gaat niet om grote investeringen. Toepassen van eenvoudige ‘goede huisvadertechnieken’, een portie gezond verstand en discipline zijn voldoende. Met investeringen in dakisolatie, superisolerend dubbel glas of een condensatieketel zou de besparing natuurlijk nog veel groter kunnen zijn. De partners van de campagne bieden hierover alle informatie.

Halen de deelnemers de eindstreep én besparen ze op hun energiefactuur, dan krijgen ze nog een extra beloning van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen en het stadsbestuur. Diegenen die meer dan 8 % besparen worden bovendien nog eens extra in de bloemetjes gezet door de stad.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de dienst leefmilieu en afvalbeheer: 052 25 11 50 of via e-mail naar milieu@dendermonde.be.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie