Kerstconcert in de Sint Margaretakerk

Grembergen – Op vrijdag 18 december om 20.30 u brengt het koor Viva Voce uit Dendermonde een kerstconcert in de Sint-Margaretakerk van Grembergen. Het koor nodigde tevens het blokfluitensemble Vier Op ’n Rij uit. Soliste is de sopraan Lieve Van Lancker. Op het programma staan oude kerstliederen, onder de titel “O Kerstnacht, Schoonder Dan De Dagen”.

Niemand staat er nog bij stil dat liederen als ‘In Dulci Jubilo’ en ‘Er is een roos ontsprongen’ al vijf eeuwen overleefd hebben. Ze worden nog steeds in allerlei bewerkingen gezongen over de hele wereld.

Viva Voce ging zoeken naar de oudst bekende bewerkingen, of naar reconstructies van kerstliederen uit de 16de en 17de eeuw om die dan uit te voeren in combinatie met instrumenten die ook in die tijd gebruikt werden: blokfluit en luit, trom en tamboerijn.

Zo wil het koor de kerstsfeer van weleer terug tot leven brengen. Oud-Vlaamse kerstliederen nemen zowat de helft van het programma in. Zowel liederen die tot het collectief geheugen behoren (‘Hoe leyt dit Kindeken’) als pareltjes die uit de vergeethoek werden gehaald zullen ten gehore gebracht worden.

Viva Voce

Viva Voce werd in 1971 opgericht als het Sint-Jozefskoor van de gelijknamige parochie in de Dendermondse wijk het Keur. Onder leiding van zijn opeenvolgende dirigenten – Mark Goossens (tot 1995), Bert De Jonghe (tot 1999) en Jos Moens – groeide het stilaan uit tot een concertkoor, dat heel wat indrukwekkende uitvoeringen op zijn palmares heeft staan, onder meer samen met de Niederdeutsche Kantorei van de Duitse partnerstad Nienburg.

In 2007 promoveerde het koor tijdens de provinciale koortoernooien naar eerste afdeling.

Vier Op ‘n Rij

Het Flanders Recorder Quartet Vier op ’n Rij bestaat 20 jaar en heeft zich in die tijd ontwikkeld tot een ensemble dat tot de wereldtop behoort. Na meer dan 1500 optredens in de beroemdste concertzalen, is het ensemble niet meer weg te denken uit de wereld van de oude muziek. Het zet, meer dan welk Vlaams ensemble ook, de muzikale traditie van de Nederlanden in het buitenland voort. Het Flanders Recorder Quartet brengt een instrument, dat tweehonderd jaar lang miskend werd, weer voor het voetlicht. Ze worden dan ook terecht de ambassadeurs van de blokfluit genoemd. Voor dit concert treedt het ensemble aan in een wat gewijzigde samenstelling: naast Bart Spanhove, Tom Beets, en Joris Van Goethem van Vier op ’n rij horen we ook Nathalie Fransen op luit.

Lieve Van Lancker

De sopraan Lieve Van Lancker studeerde aan het Conservatorium van Luik bij Greta De Reyghere en Guy Demey voor zang en Philippe Pierlot voor kamermuziek en volgde meestercursussen bij Jill Feldman, Guillemette Laurens en Roy Goodman. Als lid van enkele professionele koren zoals Currende, Il Fondamento, het Goeyvaertsconsort en vooral het Choeur de Chambre de Namur, deed en doet ze concerten in binnen-en buitenland en werkte mee aan tal van cd-opnames. Daarnaast zingt ze in het trio ‘les Rencontres’ met fluit en piano en treedt ze ook op als soliste. Haar repertoire gaat van vroegitaliaanse barok, waarin ze zich bijzonder goed thuis voelt, over klassiek en romantiek tot hedendaags.

Meer informatie en reservering: 052 22 31 14 of kaarten@viva-voce.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Halloweentocht laat de feniks herrijzen

Zaterdag 28 oktober zijn Halloween-liefhebbers van alle leeftijden opnieuw welkom op de jaarlijkse Halloweentocht van Handbalclub Elita. “Dit jaar belooft het evenement

Geef een reactie