Zoeken

Vlasmarktbrug op 30 maart open in één richting

Dendermonde – De Vlasmarktbrug gaat open op dinsdag 30 maart. Dat werd gisteren gezegd tijdens de gemeenteraad. Meer nog dan de datum waarop de brug weer kan gebruikt worden, was het plan van het schepencollege om de brug eenrichtingsverkeer te maken punt van discussie. Schepen van Mobiliteit Bart Van Malderen (sp.a) wil “chaos en ongevallen vermijden” door de auto’s alleen van de Vlasmarkt in de richting van de Grote Markt over de brug te laten. Bij Vlaams Belang en Open VLD klonk protest. Hilde Dierickx vindt eenrichtingsverkeer “geen verbetering voor de verkeersveiligheid, noch voor de middenstand”.

VlasmarktbrugDe Dendermondse liberalen zijn al lang gekant tegen de nieuwe Vlasmarktbrug, en nu dus ook tegen de gevolgen ervan. “Het stadscentrum van Dendermonde is te klein om in 2 te splitsen. In plaats van de verkeersproblematiek in het centrum op te lossen, wordt er een nieuw probleem gecreëerd. De maatregel is nefast voor de handelszaken in de binnenstad. De bereikbaarheid vermindert immers en er moeten meer kilometers afgelegd worden”, argumenteerde Hilde Dierickx. “Dendermonde zal meer en meer de stad van het immobilisme worden.”

Ook Stefaan Van Gucht (Vlaams Belang) bepleit tweerichtingsverkeer. Door auto’s in slechts één richting de burg te laten oversteken, wordt de commerciële as Kerkstraat – Brusselsestraat onderbroken, zei Van Gucht. Waarom kan die brug, die met zijn 4,20 meter net even breed is als de doorgang tussen de betonnen blokken aan CC Belgica, niet dienen als een soort veiligheidssas, vroeg hij aan schepen Van Malderen.

Plus-fractieleider Patrick Meulebroek ziet geen probleem in het eenrichtingsverkeer. Hij zou, zo zei hij, zich ook schuldig voelen moest hij voor tweerichtingsverkeer stemmen en er nadien een ongeval zou gebeuren. Wel wilde hij de gemeenteraad er nog maar eens op wijzen dat het ontwerp van de brug -met zijn opvallende driehoekige wanden- helemaal niet overeenkomt met de schetsen die destijds zijn uitgedeeld in de stad.

“Hoewel de brug breed genoeg is om auto’s in beide richtingen door te laten”, zo luidde het antwoord van schepen Van Malderen, “denken we dat de rechtopstaande wanden van de brug een zeer groot poorteffect zullen creëren. Mensen zullen zich inhouden om andere wagens op de brug te kruisen. Om chaos en ongevallen te vermijden willen we dus éénrichtingsverkeer invoeren van de Vlasmarkt richting Grote Markt.”

(Foto: Waterwegen en Zeekanaal NV – www. wenz.be)

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie