Zoeken

Marjan Cochez over de doodstraf

Dendermonde – De achtste editie van de Nacht van de Geschiedenis heeft als rode draad de dood. Davidsfonds Dendermonde programmeert in het kader van dit nationaal initiatief een lezing van Marjan Cochez. Zij schreef het boek “Terdoodveroordeeld !?”.

Marjan Cochez werd geboren in april 1978 in Buggenhout en woont nu in Kessel-Lo. Ze studeerde criminologie aan de Leuvense universiteit en deed daarna nog een aanvullende Master in European Criminology. Ze werkt als beleidsmedewerker bij de Vlaamse overheid.

Op haar zestiende kwam ze via Amnesty International in contact met de wegens dubbele moord ter dood veroordeelde Afro-Amerikaan Daryl Wheatfall. Hij zit sinds 1990 op de dodengang in Texas. Ondertussen zijn ze meer dan veertien jaar bevriend. In september 2002 trok Marjan Cochez samen met twee vriendinnen voor het eerst een maand naar Texas om Daryl te gaan opzoeken. Sindsdien reist ze jaarlijks naar Texas om Daryl te bezoeken. In 2003 werd ze vergezeld door een cameraploeg van Telefacts.

Voor Marjan Cochez is het een indrukwekkende confrontatie met het leven op ‘death row’ en de uitvoering van de executies. Haar onwetendheid maakt langzaam plaats voor inzicht in de onrechtvaardigheid van het Texaanse rechtssysteem. Haar engagement breidt zich uit van een briefwisseling met Daryl tot een algemene strijd tegen de doodstraf.

Begin 2007 zette ze de stap om haar verhaal op papier te zetten met het doel nog meer mensen te kunnen bereiken. In “Terdoodveroordeeld !?” neemt Marjan Cochez ons mee op haar reizen naar Texas . Het is een betoog over wraak en vergeving, verbondenheid en onbegrip, onrecht en overwinning, frustratie en geloof. De vriendschap tussen Marjan en Daryl en hun gezamenlijke strijd voor rechtvaardigheid vormen de rode draad doorheen dit aangrijpende verhaal.

Deze lezing vindt plaats op 23 maart om 20 uur in het stadhuis aan de Grote Markt.
Toegang: 3 euro (leden), 5 euro (niet-leden) en 1 euro (studenten).

Meer informatie: www.dendermonde.davidsfonds.be

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie