Vendeliers stomen zich klaar voor ommegang

vendeliersreynout.jpg
Dendermonde – Het vendel- en trommelkorps van Volkskunstgroep Reynout is al sinds eind 2008 druk in de weer met de voorbereiding van de Ros Beiaardommegang. “Zowel in 2008 als in 2009 lanceerden we een oproep om aan te sluiten bij het vendel- en trommelkorps”, vertelt Eric Cardon, verantwoordelijke voor de vendelafdeling van Reynout. “Je hebt zeker een jaar nodig om je voor te bereiden op de Ommegang, want vendelzwaaien is niet van de poes”, vult ouderdomsdeken André Velleman aan.

De vendeliers van Reynout zijn sinds 1974 een vaste waarde tijdens Katuit en de Ros Beiaardommegang en worden steeds meer aanzien als één van de ambassadeurs van onze stad. “Door onze Ros Beiaardvlaggen krijgen we in binnen- en buitenland veel vragen over deze legende en onze stad”, vertelt Yvan Van den Broeck. “We vinden het dan ook fijn dat we kunnen uitgroeien zijn tot een vaste waarde in de stoet en dat we de opener zijn van hét sluitstuk van de stoet.”

Jonge garde staat klaar

“Het korps van vendelzwaaiers en trommelaars werd het voorbije jaar sterk uitgebreid met enkele jonge mensen”, vertelt Eric Cardon. “Het werd tijd”, pikt Velleman in. “Wij gaan geen tien jaar meer mee. Vendelzwaaien is fysiek zwaar. Je moet wel wat kracht hebben om zo een vlag van bijna 2 vierkante meter op een stok van nog eens 2 meter in de lucht te houden. En zo’n vlag moet uiteraard in de lucht blijven, dat is wel duidelijk. Stel je maar eens voor dat je naast je vendel grijpt tijdens de apotheose op de markt”. “Kan gebeuren”, zegt Bert Verhulst. “Dan ga je af voor duizenden mensen. Wie in de stoet zijn vlag laat vallen, moet de hele groep trakteren. Om maar te zeggen dat het bij ons geen saai bedoeling is. De jeugd voelt zich hier al goed thuis”.

Jong en vers bloed is nog steeds welkom bij het vendel- en trommelkorps van Reynout, maar voor de Ros Beiaardommegang is het te laat. “Op drie maanden raak je nooit meer klaar, zowel technisch als fysiek niet”, vertelt Yvan Van den Broeck. “We zijn al een jaar het nummer voor de apotheose aan het opbouwen voor 12 vendeliers. We kunnen daar niemand meer in inpassen”. “Toch ben je nog steeds meer dan welkom”, aldus Bert Verhulst aan. “Je kan starten met de voorbereiding naar Katuit, die er na 30 mei ook weer snel zal zijn.” (wr)

Meer info: www.reynout.be of 0497 59 15 52. – (foto: Reynout)

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord