Sprekers van het Dendermonds dialect gezocht

Dendermonde – Taal is in beweging, dat was vroeger zo, maar ook nu verandert er veel. Dat komt door de toegenomen mobiliteit. Verder heeft het ook te maken met de invloed van de media. Daardoor is bijvoorbeeld het dialect van Dendermonde dat door jongeren gesproken wordt niet helemaal hetzelfde als het dialect dat door de ouderen wordt gesproken.

Sinds enkele jaren werkt het Meertens Instituut in Amsterdam aan een grootschalig project waarin bekeken wordt waar taalvarianten veranderen, wat er precies verandert en waarom het verandert.

Het gaat om zo’n 80 plaatsen waar Dendermonde er één van is. In elke plaats worden opnamen gemaakt van twee oudere mannen (tussen de 60 en 80) die het onderzoek samen doen, en twee jongere vrouwen (tussen de 20 en 40) die het onderzoek ook samen uitvoeren.

Het onderzoek bestaat uit het vertellen van een verhaaltje aan de hand van plaatjes, het vertalen en voorlezen van een tekst, het op een kaart aangeven in welke plaatsen een dialect gesproken wordt dat (vrijwel) hetzelfde is als dat in Dendermonde, en een reeks diverse vragen. Een onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur, soms iets langer, soms ook korter.

“Het slagen van het onderzoek staat of valt met de beschikbaarheid van de sprekers. Inmiddels hebben we in meer dan 50 plaatsen prachtige opnamen gemaakt. Maar we vinden dat het dialect van Dendermonde niet in ons onderzoek mag ontbreken. Wij zoeken twee mannen van tussen de 60 en 80 jaar, en twee vrouwen van tussen de 20 en 40 jaar die allemaal geboren en getogen zijn in Dendermonde, nog steeds in Dendermonde wonen, en het dialect van Dendermonde spreken”, aldus Wilbert Heeringa. “Graag roepen wij oude en jonge sprekers van het dialect van Dendermonde op om aan het onderzoek mee te doen en het dialect van Dendermonde te vereeuwigen!”

Meer informatie: Wilbert Heeringa. +31 20 462 85 69 of wilbert.heeringa@meertens.knaw.nl

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord