Zoek

De centen van ’t paard

_marcelborms.jpg
Dendermonde – Koken kost geld. Een ommegang organiseren nog veel meer. Bij de vzw Ros Beiaardcomité is het penningmeester Marcel Borms die over de centen waakt. De centen van ’t paard komen van verschillende partijen, in eerste instantie de stad. Die, zo vertelt Marcel Borms, legt 10 jaar lang jaarlijks een som opzij. In het begin was dat jaarlijks 12.500 euro, sinds 2008 25.000 euro. De stad betaalt ook het personeel van het Ros Beiaardsecretariaat, zorgt voor de nadarhekken en staat in voor politie en brandweer.

Daarnaast zijn er zes sponsors: Malheur, Parijs-Goossens, Lotto, Eandis, de Vlaamse overheid en de provincie Oost-Vlaanderen. Er waren nog andere kandidaten die een paar duizend euro wilden schenken, maar het comité besloot in zee te gaan met een beperkt aantal sponsors die elk een groter bedrag geven. Ook de ticketverkoop en merchandising, tenslotte, brengen geld in ’t laatje. De prijs van de tickets voor een tribuneplaats op de Grote Markt werden in eerste instantie berekend aan de hand van het indexverschil tegenover het jaar 2000. “Ik kwam op 65 euro uit”, vertelt Marcel Borms. “We hebben toen gezegd: ‘laten we er 50 van maken’.”

“Ik zal toekomen”

Bij de uitgaven zijn de tribunes goed voor “een bom geld”, zo horen we, en ook het vuurwerk is een belangrijke kost. Daarnaast zijn er vooral zeer veel kleinere uitgaven die samen flink oplopen. Voor de wagenbouw, bijvoorbeeld, of de figuranten. “Die krijgen eigenlijk een aalmoes, maar ze zijn wel met 2.000 man. Dat loopt op.” Bovendien zijn er minder en minder vrijwilligers en idealisten die zich belangeloos inzetten.

Een mooie stoet, dat kost veel geld, maar op het einde van de rit brengt een Ros Beiaardommegang ook op. “Ik zeg altijd: een markt mét veel volk, maar waarbij niets gedronken wordt, dat kan. Maar een markt zonder volk waar wél gedronken wordt, dat kan zeker niet.” Uit cijfers van 10 jaar geleden blijkt dat vooral de horeca profiteert van de ommegang. Het effect van de aandacht die Dendermonde dezer dagen krijgt, in binnen- en buitenland, is moeilijker te meten.

Zal de rekening kloppen? Marcel Borms: “Het budget van het comité voor de Ommegang is 20 miljoen frank, of 500.000 euro. Ik zal ermee toekomen, maar of ik veel of weinig ga overhebben, dat kan ik nu nog niet zeggen.”

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Wereldwinkel Dendermonde steunt 11.11.11

Begin november is traditioneel de campagne-periode van 11.11.11. Dit jaar wil Oxfam-Wereldwinkel Dendermonde de actie op een speciale manier ondersteunen. 10% van

Geef een reactie