Oorlogsgedenktekens voorlopig beschermd

Dendermonde – Vandaag werd bekend dat twee oorlogsmonumenten in onze stad door Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, voorlopig beschermd worden. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen het jaar de definitieve bescherming. In totaal krijgen 37 oorlogsgedenktekens van WO I en WO II in onze provincie een voorlopige bescherming.

De gedenktekens werden geselecteerd op basis van hun bijzondere artistieke waarde en hun historisch en sociaal-cultureel belang. In dit beschermingsdossier is gekozen voor vrijstaande driedimensionale uitgewerkte monumenten met veelal figuratief werk.

“Oorlogsmonumenten van WO I en II herinneren niet alleen aan de krijgsverrichtingen,” verduidelijkt minister Bourgeois, “maar ook aan de traumatische gebeurtenissen waardoor een land, streek of gemeente werd getroffen. Als herdenking aan die grote gebeurtenissen is de aanplant van vrijheidsbomen een opvallende daad, die deel uitmaakt van een sterk verspreide volkse traditie. Op de plaatsen waar een vrijheidsboom het gedenkteken flankeert, wordt hij dan ook mee beschermd.”

In Dendermonde gaat het om het oorlogsmonument voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van de stad Dendermonde op het Heldenplein. Het monument werd gecreëerd door beeldhouwer Geo Verbanck. Het tweede voorlopig beschermde monument staat in de Oudburg in Oudegem en werd gemaakt door beeldhouwer Jos De Decker.

Select 2022Select 2022

Meer nieuws

Circus Pipo in Dendermonde

Circus Pipo slaat binnenkort zijn tenten op in Grembergen. De voorstellingen vinden plaats van 11 tem 15 mei 2022 op het Raymond

Geef een antwoord